Program 57. Međunarodne smotre folklora Zagreb održava se do 23. srpnja, a do tada će turski folkloraši nastupiti još nekoliko puta na različitim lokacijama.     Foto: AA

U sklopu 57. Međunarodne smotre folklora u centru Zagreba nastupio je folklorni ansambl Bursa Tahtakıran Kılıc Kalkan.

Folklorni ansambl Bursa Tahtakıran Kılıc Kalkan doveo je osam folkloraša koji su izveli svoj tradicionalni ples na ulicama centra Zagreba, na Trgu bana Jelačića i na Europskom trgu, kako bi predstavili specifičan segment turske kulture i folklora.

Voditelj folklornog ansambla Mustafa Tahtakiran pojasnio je kako je riječ o staroj osmanskoj ratnoj igri, koja se vremenom pretvorila u važno folklorno naslijeđe Burse.

“Igra je stara koliko je staro i Osmansko carstvo, gotovo 700 godina. Naše folklorno društvo nastoji prenijeti ovu baštinu na mlade u osnovnim srednjim školama kako bi se ova tradicija očuvala za buduće generacije”, rekao je Tahtakiran.

Naziv folklornog plesa je “Mir na kraju” jer igra nakon mačevanja i korištenja štitova završava zagrljajem između osam sudionika obučenih u tradicionalne nošnje.

Folklorna skupina Bursa Tahtakıran Kılıc Kalkan nastupila je u Zagrebu u sklopu Međunarodne smotre folklora i 2012. godine.

Program 57. Međunarodne smotre folklora Zagreb održava se do 23. srpnja, a do tada će turski folkloraši nastupiti još nekoliko puta na različitim lokacijama.

U organizaciji su sudjelovali Veleposlanstvo Republike Turkiye u Hrvatskoj, Turski kulturni centar ”Yunus Emre” Zagreb i grad Bursa.

Turski kulturni centar ”Yunus Emre” Zagreb sudjeluje po peti put u organizaciji Međunarodne smotre folklora koja je već preko pet desetljeća jedan od najvažnijih kulturnih i folklornih priredbi u Hrvatskoj, ali i šire.

TRT Balkan / agencije