Drava će sigurno ugroziti još neka naselja.        Foto: Hina

Situacija u Podravini, gdje je Drava počela opadati, u srijedu ujutro slična je onoj jučerašnjoj, kritična naselja su Drnje, Torčec i umjetno jezero Šoderica gdje je poplavljeno 15-ak kuća.

Pozitivno je što vodostaj Drave, iz sata u sat, pada u Botovu, no potpuno povlačenje voda na ovom području potrajat će sigurno par dana, procijenio je jutros Tomislav Novosel iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

"Tijekom srijede slijedi stabilizacija i normalizacija vodostaja, slijede bolji dani za općine Drnje, Peteranec i ostala naselja uz Dravu“, rekao je Novosel za Hrvatski radio.

Naveo je i kako će nizvodno od tih mjesta, na 200-tinjak kilometara dugom putu do Dunava, Drava sigurno ugroziti još neka naselja.

Protok od 2500-2600 metara kubnih u minuti ozbiljan je protok, kaže Novosel.

Rekordni vodeni val i vodostaj Drave u Osječko-baranjskoj županiji očekuje se u petak, no Novosel ističe da se na području samog Osijeka ne očekuju neki problemi.

"Bit će slično kao 2014., no od tada smo nadvisili i ojačali dravske nasipe", kazao je predstavnik Hrvatskih voda, dodajući kako će sigurno biti kritičnih mjesta, poput naselja Karašica.

"To očekujemo za dva do tri dana, imamo vremena za pripremu i nadamo se da će sve proći bez problema", rekao je Novosel.

HINA