Prema posljednjim mjerenjima, u Gospiću je izmjereno 70 centimetara snijega.           Foto: Reuters

Jučer od popodnevnih sati za sva vozila zatvorene su sve ceste koje spajaju sjever Hrvatske s Dalmacijom, a meteorolozi su i za danas izdali upozorenje kako ne treba kretati na put.

Tijekom jučerašnjeg dana i noći velik broj putnika ostao je zbog snijega i jakog vjetra zaglavljen na cestama prema Lici i Gorskom Kotaru, zbog čega je dio putnika preko noći zbrinut u prihvatnim centrima u Gračacu, Gospiću, Obrovcu i Kninu.

Prema posljednjim mjerenjima, u Gospiću je izmjereno 70 centimetara snijega. Zbog iznimnih vremenskih uvjeta, u pomoć stanovnicima u Lici i Gorskom Kotaru pružaju pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru, te jakom burom povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju, trenutno nema slobodnog cestovnog pravca niti za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto, izvijestio je danas Hrvatski autoklub (HAK).

U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Za sav promet zatvorena je, zbog vjetra i snijega, autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje, kao i brojne državne i županijske ceste.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) najavljuje kako će danas u Hrvatskoj u unutrašnjosti biti oblačno, povremeno uz slab snijeg, češći u gorju. Na Jadranu promjenjivo oblačno uz mjestimičnu kišu ili pljuskove, uglavnom u Dalmaciji, a na sjevernom dijelu, većinom podno Velebita, može biti snijega nošenog jakim vjetrom. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, navodi DHMZ, a Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita u prvom dijelu dana na udare i orkanska.

TRT Balkan / agencije