Osim liječničkog sindikata, i Sindikat medicinskih sestara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi očekuje od Vlade odgovor na njihove primjedbe u vezi s koeficijentima.      Foto: Pixabay

"Sve ovisi o protuprijedlogu Vlade, odnosno Ministarstva zdravstva vezano uz uredbu o koeficijentima. Članovi su rekli svoje" kaže predsjednica sindikata Renata Čulinović-Čaić.

U rezultatima ankete vodstvo sindikata piše da "nakon što Vlada da svoju konačnu ponudu hrvatskim liječnicima, bit će predočena s jasnim tumačenjem što ona donosi kojoj skupini i još jednom će zamoliti da se izjasne hoće li stupiti u štrajk".

"Bez obzira na smjer događaja, jedno je sigurno: zaštitit ćemo dostojanstvo svojeg poziva, svoje obitelji i sebe", pišu članovima.

Čulinović-Čaić navodi kako su rezultati ankete bili očekivani te da je slična anketa provedena lani u organizaciji Hrvatske liječničke komore sa sličnim odazivom.

"Naravno, sve moramo prodiskutirati s udrugama i Komorom, koji su naši partneri, ali jasno je da štrajk može pokrenuti samo sindikat" pojašnjava Čulinović-Čaić. Dodaje da očekuje poziv ministra Vilija Beroša na sastanak.

Ako protuprijedlog ne bude prihvatljiv, kreće se u zakonsku proceduru.

"Trebaju se sastati Glavni odbor, Skupština... zapravo, svi zakonski koraci. No, nećemo sada u detalje jer se još nadamo da će Vlada shvatiti da se samo borimo za dostojanstvo i zdravstveni sustav, naravno i za pacijente", zaključuje Čulinović-Čaić.

"Osim liječničkog sindikata, i Sindikat medicinskih sestara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi očekuje od Vlade odgovor na njihove primjedbe u vezi s koeficijentima. S obzirom na to da ni sestre i ostali djelatnici u zdravstvu nisu zadovoljni, nije isključeno ni da bi se oni mogli pridružiti kolegama liječnicima", piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

HINA