Ukazao je na aktivnosti koje u regiji uspješno provode TIKA, Institut "Yunus Emre", YTB, zaklada Maarif i Diyanet.     Foto: AA

U rezidenciji Veleposlanstva Republike Turkiye u Hrvatskoj, veleposlanik Turkiye Yavuz Selim Kiran održao je svečani prijem i kratko predavanje o vanjskopolitičkim ciljevima Turkiye za predstavnike Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i polaznike Škole za mlade BNV-a.

U svom govoru, veleposlanik Kiran osvrnuo se najprije na globalne izazove s kojima je suočena republike Turkiye, ali cijeli svijet, pri čemu je kao ključne naveo globalna napuknuća u političkim, ekonomskim i socijalnim sferama, ukazao je na povećanje nejednakosti i nepravde na globalnoj razini te na sukobe i krize koji prijete globalnom miru i stabilnosti.

Posebno je naglasio postojanje terorizma, rasizma, islamofobije, ukazao na klimatske promjene te promjenu balansa velikih sila koji je rezultirao ratnim sukobom u Ukrajini, ali i važnom ulogom koju je odigrao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u pokušaju približavanja dviju zaraćenih strana.

Kiran je naveo kako Turkiye intenzivno radi na jačanju i poboljšanju odnosa u svojoj regiji, ali i na svjetskoj razini, istaknuvši zalaganje za reformu Ujedinjenih naroda (UN).

"Turkiye je sastavni dio Balkana. Imamo jake povijesne, ekonomske, kulturne i ljudske veze s ovom regijom. Stoga su mir i stabilnost, prosperitet u regiji među prioritetima turske vanjske politike. Također, podržavamo integraciju država u regiji u euroatlantske asocijacije, EU i NATO“, rekao je veleposlanik Kiran.

Ukazao je na aktivnosti koje u regiji uspješno provode TIKA, Institut "Yunus Emre", YTB, zaklada Maarif i Diyanet.

"Bosna i Hercegovina ima posebno mjesto u srcu turske nacije. Naš narod je uvijek smatrao svojom dužnošću da stoji uz Bosnu i Hercegovinu u svakom povijesnom periodu“, poručio je Kiran.

Istaknuo je dobre i prijateljske odnose koje Turkiye održava i razvija s Hrvatskom, spomenuvši trgovinsku razmjenu koja je prošle godine premašila milijardu dolara s ciljem dostizanja pet milijardi dolara u dugoročnoj viziji.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Armin Hodžić zahvalio se veleposlanstvu Turkiye i TIKA-i, koja je suorganizator ovog događanja, na realizaciji ovog projekta, ali i na stalnoj podršci koju BNV uživa od ovih institucija u Hrvatskoj.

"Vidimo da u turskom narodu imamo prijatelje i braću, možemo slobodno reći da smo zajedno jači“, poručio je Hodžić.

Dodao je kako zajednički projekti koji se zajednički realiziraju s predstavnicima institucija Turkiye u Hrvatskoj imaju dobar odjek, ne samo u nacionalnoj manjini Bošnjaka, nego u cijeloj Hrvatskoj.

Nakon prigodnih obraćanja, za goste su u dvorištu rezidencije veleposlanstva priređeni specijaliteti turske kuhinje.

TRT Balkan / agencije