Požar je aktivan, a u jutarnjim satima na požarište su upućena dva protivpožarna aviona Canadair.           Foto: AA

Hrvatska vatrogasna zajednica saopštila je u srijedu da je jučerašnji dan za hrvatske vatrogasce bio najzahtjevniji u dosadašnjem dijelu protivpožarne sezone te da je najveći angažman zabilježen na požarima na području Skradina, Smokovića i Tučepa.

Prema izvještaju hrvatskog Državnog vatrogasnog operativnog centra 193 od 7 časova u utorak do 7 časova u srijedu zabilježene su 133 vatrogasne intervencije na kojima su učestvovale 233 vatrogasne organizacije s ukupno 1.134 vatrogasca, 346 vatrogasnih vozila te 20 protivpožarnih aviona.

Sinoć u 20.55 sati splitski vatrogasci su zaprimili dojavu o požaru na otvorenom prostoru na području Tučepa u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i borova šuma. Tokom intervencije jedan vatrogasac je povrijeđen. Na intervenciji gašenja požara sudjeluje 247 vatrogasaca s 58 vatrogasnih vozila. Kao ispomoć na gašenje požara upućena je izvanredna dislokacija s 41 vatrogascem i 11 vozila iz Grada Zagreba.

Požar je aktivan, a u jutarnjim satima na požarište su upućena dva protivpožarna aviona Canadair.

Požar na području Skradina u Šibensko-kninskoj županiji aktivan je i u srijedu, a u jutarnjim satima na požarište su upućena dva protivpožarna aviona "Canadair" i dva "Air Tractora".

Dojava o ovom požaru u naselju Ićevo zaprimljena je juče ujutro, a zahvaćeni su makija, nisko raslinje i 780 hektara borove šume. Tokom intervencije jedan vatrogasac je povrijeđen te mu je pružena pomoć u Šibeniku.

Požar, za koji je zaprimljena dojava juče oko 14 sati na području Smokovića u Zadarskoj županiji lokalizovan je sinoć 23.30 sati. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i 450 hektara hrastove šume. Vatrogasci nastavljaju sa sanacijom požarišta, a raspoređeno je 25 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila.

TRT Balkan / agencije