Urbano ozelenjivanje, odnosno sadnja stabala na urbanim i periurbanim površinama, jedan je od najboljih načina kojima se može osigurati bolja kvaliteta zraka i kvaliteta zdravlja stanovnika.      Foto: Hina

Javni poziv provodi se pod sloganom "Zelena strana ulice", priopćio je u utorak Fond.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen ističe da je Fond u dvije godine provedbe tog programa koji provodi u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja već podržao 122 projekta za koje je osigurao 28 milijuna kuna.

"Ove godine je na raspolaganju novih 17 milijuna eura, a za pojedini projekt bit će moguće dobiti i 350.000 eura. Pritom će veliki gradovi i županije za sufinanciranje moći prijaviti i do dva projekta", pojasnio je Balen.

Ističe da ozelenjivanje urbanih područja zahtijeva promišljeno planiranje i daje odličnu mogućnost za mijenjanje, odnosno oplemenjivanje gradskih vizura.

"Riječ je i o konkretnoj infrastrukturnoj mjeri, koja će osigurati manje zagrijavanje i naše gradove učiniti ugodnijima za život, ali i otpornijima na sve izazove koje možemo očekivati uslijed klimatskih promjena", ističe direktor Fonda.

Urbano ozelenjivanje, odnosno sadnja stabala na urbanim i periurbanim površinama, jedan je od najboljih načina kojima se može osigurati bolja kvaliteta zraka i kvaliteta zdravlja stanovnika.

Međutim, osim na urbano ozelenjivanje, u Fondu kažu da lokalne jedinice sredstva mogu usmjeriti i u projekte ozelenjivanja nadstrešnica na stajalištima javnog prijevoza, izgradnju javnih slavina s pitkom vodom, projekte urbanih vrtova, izgradnju pješačkih i biciklističkih staza, sustave za sakupljanje kišnice, ali i projekte informiranja javnosti i edukacije o klimatskim promjenama.

"Sve to zajedno tvori temelj za promišljanje drugačijeg urbanizma i usmjereno je smanjenju rizika od šteta koje mogu prouzročiti klimatske promjene. One su vidljive već danas, stoga je važno napraviti sve što kako bi se usporile i njihov utjecaj sveo na minimum", poručuju iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

HINA