Akcija nabavke knjiga iz Ukrajine za hrvatske knjižare

Akciju su predstavili hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ukrajinski ambasador u Hrvatskoj Vasilj Kirilič, voditeljica Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca, Gradskih knjižnica Zagreb Katarina Todorčev Hlaća te Mišo Nejašmić iz Zaklade AidHub.

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako se u Evropi od 24. februara sve promijenilo.

“Reakcija nas u Hrvatskoj koji se još uvijek sjećamo užasa Domovinskog rata bila je posebno emotivna”, rekla je, dodavši kako Ukrajinci danas prolaze sve ono što su Hrvati prolazili prije 30 godina.

“Zato smo se, i kao Vlada i kao pojedini resori, vrlo brzo organizirali pa je Ministarstvo kulture kolegama u Ukrajini koji se bave očuvanjem kulturnih dobara stavilo na raspolaganje sve protokole za zaštitu i evakuaciju baštine.”

Poslan je i kontingent pomoći, a povezali su se i s Ambasadom Ukrajine i Civilnom zaštitom kako bi obezbijedili smještaj i brigu izbjeglicama koje dolaze te otvorili mogućnost angažmana ukrajinskih umjetnika, podsjetila je Obuljen Koržinek.

Akciju nabavke knjiga iz Ukrajine za hrvatske knjižare ministrica je preporučila i drugim kolegama u evropskim državama, da na sličan način nabavljaju knjige, te dodala kako je to u prvom redu važno za izbjeglice, ali i kao direktna pomoć ukrajinskim izdavačima.

U prvoj rundi su osigurali knjige za više od 200 knjižara.

“Razmišljam da poput ove otisnute ukrajinsko-hrvatske vježbenice napravimo i projekt 'Ruksak pun kulture', koji bi osmislio povezivanje ukrajinske i hrvatske djece”, rekla je ministrica.

Knjižare su duhovni hram života, apoteka za dušu, rekao je ambasador Kirilič i zahvalio ministrici Obuljen Koržinek i Vladi Republike Hrvatske na podršci Ukrajini te brizi za ukrajinske izbjeglice u Hrvatskoj.

Akciju je pokrenulo Ministarstvo kulture i medija, a provodi je Zaklada AidHub. Donacijom se pomaže izdavačima u Ukrajini da nastave svoju djelatnost, a onima koji su spas potražili u Hrvatskoj iskazuje se gostoprimstvo i podrška.

Na naslove narodnih knjižara u RH dostavljeni su paketi s knjigama koje su uvrštene u njihov fond, postavljene da budu dostupne na policama, a uposlenici su zamoljeni da raseljene osobe iz Ukrajine upute na njihovo korištenje.

HINA