Ocjenjuju da je Milanovićevom odlukom o kandidaturi stvoreno stanje dosad neviđene pravne nesigurnosti te stoga pozivaju Ustavni sud da se što prije oglasi.     Foto: Reuters

Nakon izbora može se dogoditi situacija da se predsjednik Republike Zoran Milanović oko sastavljanja nove vlade treba konzultirati s premijerskim kandidatom SDP-a Zoranom Milanovićem, upozorava GONG u reakciji na neočekivanu Milanovićevu objavu da izlazi na parlamentarne izbore na listi SDP-a kao neovisni kandidat.

U udruzi kažu da je Milanović svojom odlukom da istovremeno nastavi obnašati predsjedničku dužnost i bude premijerski kandidat na parlamentarnim izborima ozbiljno povrijedio svoju glavnu dužnost - čuvara stabilnosti državne vlasti.

Ocjenjuju da je Milanovićevo zaobilaženje procedura, odnosno isticanje kandidature bez ostavke na aktualnu dužnost, nedemokratsko i neodgovorno prema poziciji predsjednika, koji bi trebao predstavljati sve građane.

Poručuju da nepravdu i zarobljavanje institucija od strane HDZ-a ne bi trebalo rješavati udarom na politički sustav nego u skladu s demokratskim procedurama, odnosno da bi Milanovićeva najava sudjelovanja u utrci za parlamentarne izbore morala značiti i ostavku na mjesto predsjednika države.

"Koliko građani mogu vjerovati da će u ovoj zarobljenoj državi konačno dočekati vladavinu prava kada predsjednik ne želi odstupiti sa svoje dužnosti sve do pobjede na parlamentarnim izborima u koju je, po vlastitim riječima, uvjeren", pitaju se u GONG-u.

Ocjenjuju da je Milanovićevom odlukom o kandidaturi stvoreno stanje dosad neviđene pravne nesigurnosti te stoga pozivaju Ustavni sud da se što prije oglasi.

HINA