Gabriel Eskobar izjavio je nakon sastanka sa predsednicom Kosova da očekuje dobre vesti nakon susreta premijera Kosova i predsednika Srbije u subotu.     Foto: AA

Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar izjavio je nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani da očekuje dobre vesti nakon susreta premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u subotu, u Ohridu..

Predsednica Osmani je nakon sastanka sa Eskobarom kazala da će Kosovo nastaviti da se angažuje u dijalogu sa punom posvećenošću i konstruktivnim pristupom, kao što je činilo i do sada. Osmani je rekla da sastanak 18. marta, u Ohridu ima važan zamah, te da samo pravičan, održiv i sveobuhvatan sporazum u kojem se dve države tretiraju kao ravnopravne može da obezbedi dugoročni mir, stabilnost i prosperitet u regionu.

"Moje očekivanje kao predsednika je da će sporazum Kosovu doneti konkretan, opipljiv sporazum, obezbediće integraciju Kosova u evroatlantske institucije, obezbediće sveobuhvatnu integraciju srpske zajednice Kosova u institucije Republike, a to će onda rezultirati momentalnim efektivnim raspuštanjem svih nelegalnih struktura Srbije. Takođe, ovaj sporazum uključuje važne principe međunarodnog prava i međunarodnih odnosa koji će otvoriti put za međusobno priznavanje“, naglasila je Osmani.

Ona je rekla da je važno i da su sporazumi koji proizilaze iz dijaloga primenjivi i da nađu podršku predstavnika građana u Skupštini Kosova.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar rekao je da očekuje veoma produktivan susret Kurtija i Vučića u Ohridu. Istakao je da je veoma optimističan u pogledu mogućnosti mirnog rešenja Kosova i Srbije i veruje da će posle subote biti dobrih vesti.

Eskobar, koji će u Ohridu biti posmatrač, rekao je da SAD nameravaju da u potpunosti podrže svaki ishod koji približava mir regionu i pojačava mogućnosti da Kosovo i Srbija i ostatak regiona postanu punopravni članovi evropske zajednice.

"Smatramo da je ovaj evropski predlog olakšan kroz dijalog EU izuzetna prilika za trajni mir između dve važne zemlje regiona. I, kao najveći pobornik Kosova u svetu, cilj nam je da ovo funkciniše za Kosovo i ceo region, da otključa neke od najnovijih resursa koje Balkan obezbeđuje za sebe i za celu Evropu“, naglasio je Eskobar.

Nakon sastanka sa Osmani, Eskobara će primiti predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca, a potom i premijer Aljbin Kurti.

Eskobar se u četvrtak uveče sastao i sa predstavnicima kosovskih opozicionih partija. Ovom sastanku su prisustvovali predsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memli Krasniki, predsednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Lumir Abdixhiku i potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ardian Gjini.

Američki diplomata je na Kosovo došao iz Beograda, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima tamošnje opozicije.

TRT Balkan / agencije