Govorilo se o odnosima Kosova i Srbije, dijalogu i putu ka punoj normalizaciji odnosa.      Foto: AA


Premijer Kosova Albin Kurti sastao se sa zamjenikom pomoćnika sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Sastanak je bio u okviru najavljene posjete višeg savjetnika State Departmenta SAD-a Dereka Cholleta, koji nije mogao doći u posjetu jer je bio pozitivan na COVID-19.

Premijer Kurti je sa izaslanikom Escobarom razgovarao o trenutnoj situaciji i dešavanjima, posebno u sjevernom dijelu Kosova. Naglašeno je da barikade na putevima treba odmah ukloniti, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Na sastanku je bilo riječi i o odnosima Kosova i Srbije, procesu dijaloga i putu ka punoj normalizaciji odnosa dviju zemalja.

Escobara primila i predsjednica Kosova Vjosa Osmani

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom. Osmani je istakla hitnu potrebu da se uklone barikade na sjeveru Kosova.

Osmani: "Kosovo nastavlja da bude konstruktivna strana u procesu dijaloga."      Foto: AA AA

Iz Predsjedništva Kosova je saopšteno da je Osmani izrazila zahvalnost za jasnu poruku Sjedinjenih Američkih Država u vezi s dešavanjima na sjeveru Kosova i zahtjevom za hitnim uklanjanjem barikada i prestankom prijetnji i zastrašivanja lokalnih građana, kao i napadima na Kosovsku policiju, zvaničnike izborne komisije i misiju EULEX na Kosovu.

Dodaje se da se na sastanku razgovaralo o najnovijim dešavanjima u zemlji i regionu.

“Predsjednica Osmani je istakla hitnu potrebu da se uklone barikade na sjeveru zemlje koje su postavile ilegalne strukture organizovane u kriminalne bande i kojima rukovodi Vučić”, navedeno je u saopštenju.

Osmani je istakla da su napadi na institucije Republike Kosovo i međunarodne institucije zločini i da počinioci ovih napada moraju hitno da se suoče s pravdom.

U susretu sa izaslanikom Escobarom, Osmani je istakla da Kosovo nastavlja da bude konstruktivna strana u procesu dijaloga, a da je djelovanje Srbije pokušaj da se naruši dijalog za međusobno priznanje.

Na sastanku se razgovaralo o tome kako dalje unaprijediti odnose između Kosova i SAD-a, a posebno o zahtjevu Osmani iz juna 2022. godine za početak strateškog dijaloga između dvije države, kao i integraciju Kosova u evroatlantske strukture.

Za utorak su najavljeni susreti s liderima kosovske opozicije.

Američki izaslanik je na Kosovo stigao u vrijeme velikih tenzija na sjeveru zemlje, gdje su lokalni Srbi postavili barikade na putevima zbog hapšenja Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, koji je osumnjičen za umiješanost u organizovanje napada na službenike CIK-a i Policije Kosova.

TRT Balkan / agencije