Trenutno je manji broj pozitivnih slučajeva nego prethodnih dana, ali udio pozitivnih testova ponovo je nešto viši u gradovima poput Podgorice.     Foto: AA

Epidemiološka situacija u regionu se polako smiruje. Trenutno je manji broj pozitivnih slučajeva nego prethodnih dana, ali udio pozitivnih testova ponovo je nešto viši u gradovima poput Podgorice.

Međutim, iako su preventivne mjere u posljednjoj godini mnogo blaže, širenje zaraze koronavirusom je intenzivnije pod okolnostima ljetne sezone i turističkim okupljanjima.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas iznosi 9,749, od čega je najveći broj novozaraženih zabilježen ponovo u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, navode iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Оd pоsljеdnjеg izvjеštаја u Srbiji, tеstirаna je 16.891 оsоba, dok je broj pozitivnih 6,467.

U Bosni i Hercegovini je od početka jula uočeno pogoršanje epidemiološke situacije izazvane koronavirusom. U poređenju s prethodnim danima, situacija se sporo smiruje. Trenutno je zabilježeno 315 pozitivnih slučajeva, od čega je u Republici Srpskoj evidentirano 150, a 165 u Federaciji.

U Crnoj Gori ukupno su dijagnostikovana 874 novopozitivna slučaja infekcije COVID-19, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje, od čega je najveći broj slučajeva evidentiran u Podgorici.

Institut za javno zdravlje Crne Gore još jednom poziva građane da poštuju važeće protivepidemijske mjere, posebno osobe u povećanom riziku od razvoja teških kliničkih oblika bolesti (osobe s komorbiditetima, hroničnim bolestima i imunodeficijencijom).

TRT Balkan