U drugom je tromjesečju 2023. BDP realno veći za 2,7 posto u odnosu na isto tromjesečje 2022, navodi u priopćenju DZS-a.   Foto: Reuters

Državni zavod za statistiku (DZS) Hrvatske navodi kako je već deset tromjesečja vidljiv kontinuirani godišnji rast ekonomske aktivnosti u Hrvatskoj.

U drugom je tromjesečju 2023. BDP realno veći za 2,7 posto u odnosu na isto tromjesečje 2022, navodi u priopćenju DZS-a.

"Prva procjena, prema izvornim podacima, pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u drugom tromjesečju 2023. realno veća za 2,1 posto u odnosu na isto tromjesečje 2022. Tromjesečni rast BDV-a vidljiv je u većini skupina djelatnosti, a na njega su najviše utjecale Financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti te Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti", priopćio je DZS.

Potrošnja kućanstava realno je porasla za 2,3 posto u drugom tromjesečju 2023, a na to je najviše utjecao porast prometa uslužnih djelatnosti.

Potrošnja države u drugom tromjesečju 2023. ostvaruje realni rast od 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

U drugom tromjesečju 2023. izvoz roba i usluga realno je pao za 1,6 posto, a uvoz roba i usluga realno je pao za 3,6 posto, priopćeno je.

TRT Balkan / agencije