Na ranču obitava blizu 150 jedinki jelena – autohtoni crveni i jeleni lopatar. / Photo: AA

Ranč je osnovala porodica Bićević 2009. godine. Smješten u blizini Nacionalnog parka Plitvička jezera, ranč se prostire na 15 hektara, a u njemu trenutno obitava blizu 150 jedinki jelena. Porodica Bićević svakodnevno brine o dvije vrste ovih divljih životinja – o autohtonim crvenim jelenima i o jelenima lopatarima kojih je, na ranču, neznatno više.

„U pitanju je iznimno zahtjevan posao. Uski krug naše porodice brine o jelenima, svakodnevno ih hrani, prati njihov razvoj, brine o njima potrebnoj intimi, po potrebi organizira veterinarske intervencije i slično. Kada se jedinke tele, vrlo je bitno omogućiti im privatnost, što je također jedan od naših zadataka“, objašnjava za TRT Balkan Božica Bićević, suvlasnica ranča.

Da bi se posao radio kako treba, mora se voljeti

Mnogo truda, rada i ulaganja uloženo je u ovu porodičnu priču. No, da bi ona bila uspješna, posao se treba voljeti, dodaje Božica.

Porodica Bićević za potrebe jelena sama, uz pomoć strojeva, proizvodi hranu, kosi travu, sije žito, sprema sijeno. Iako najviše posla oko životinja muški dio porodice ima u jutarnjim i noćnim satima, ni tokom dana s poslom se ne zaustavljaju. Svakodnevno se jelenima dovoze dvije prikolice sijena.

„Da bi se hranili dva dana, jelenima lopatarima potrebna je jedna bala sijena od oko 700 kg, dok ista količina sijena crvenim jelenima može trajati oko tri dana. No, ove dvije grupe jelena žive razdvojeno, na različitim stranama ranča, stoga hranjenje svih jedinki zahtijeva dodatno vrijeme“, ističe Bićević za TRT Balkan.

U vrijeme parenja jeleni agresivni

Parenje jelena odvija se u oktobru i novembru, a u tom periodu jeleni su iznimno agresivni.

„U svakom krdu postoje alfa-mužjaci, a mi ih trenutno imamo trojicu. U ovim mjesecima oni se odvajaju jedan od drugog, a svakom se dodjeljuje nekoliko ženki. Ukoliko dođe do toga da se alfa-mužjaci uhvate u koštac, onda se bore dok jedan ne ugine. U našem slučaju, dosta agresivniji su autohtoni, crveni jeleni. Kada prođe ovaj period, odnosno kada jelen odbaci rog, tada nastupa dosta mirniji period“, objašnjava Brankica.

„Dolina jelena“ privlači brojne ljubitelje prirode i životinja

Brojni gosti ranča oduševljeni su samim konceptom, a posebno doživljenim iskustvom. „Prilično je neobično kada imaš priliku pobliže se podružiti sa divljom životinjom, a posebno kada ti ona jede iz ruke“, zaključuje Bićević.

Posjete ranču su ograničene na jednu do dvije grupe od po 25 ljudi sedmično jer, kako dodaje vlasnica, prioritet porodice jeste očuvati prirodni izgled i smirenost životinja.

Iako u Svetom Martinu na Muri postoji farma jelena, „Dolina jelena“ jedini je ranč jelena ovog tipa u Hrvatskoj, jer je spomenuta farma fokusirana na proizvodnju hrane i prodaju iste.

TRT Balkan