Plenković je u subotu rekao kako ta rezolucija šalje namjernu, svjesnu politiku podjele unutar Crne Gore, te još goru poruku u pogledu međusobnog poštovanja i želje za dobrosusjedskim odnosima.     Foto: Hina

Andrej Plenković, premijer Hrvatske u obraćanju na početku drugog dana Međunarodne konferencije “Dubrovnik Forum 2024“ rekao je da rezolucija o Jasenovcu, usvojena u petak u Crnoj Gori ima za cilj narušavanje odnosa dvije zemlje, javlja Anadolu.

Govoreći o susjedima u jugoistočnoj Evropi, gdje kako je rekao Hrvatska ima politiku podrške proširenju EU, rekao je da su nezadovoljni kada neke od zemalja kojim godinama pomažu na evropskom putu, poput Crne Gore „gotovo pa u potpunosti instrumentalizirano od strane jedne druge zemlje u regiji i to kao odgovor“ na Rezoluciju o Srebrenici donose rezolucije o Jasenovcu 80 godina kasnije.

Zastupnici u crnogorskom parlamentu u petak su usvojili Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, glasovima 41 zastupnika vladajuće koalicije u parlamentu koji broji 81 zastupnika.

Plenković je u subotu rekao kako ta rezolucija šalje namjernu, svjesnu politiku podjele unutar Crne Gore, te još goru poruku u pogledu međusobnog poštovanja i želje za dobrosusjedskim odnosima.

„Umjesto da se bave svojim problemima i svojim pitanjima, pa i procesuiranjem ratnih zločina iz tog vremena, oni se bave temom za koju nisu pokazivali interes zadnjih osam desetljeća“, rekao je hrvatski premijer i najavio da će Hrvatska preduzeti mjere koje smatra primjerenim.

„Evropa i svijet već su dvije i pol godine suočeni sa produljenim nastavkom globalne krize koju je uzrokovala pandemija COVID-19“, kazao je Plenković.

Pojasnio je da je negativne efekte pandemije produžila „ruska agresija na Ukrajinu koja je obezvrijedila značaj međunarodnog prava, temeljna načela na kojima počiva globalno upravljanje i na kojima se grade odnosi međusobnog poštovanja između država i načina čuvanja mira“. Plenković je izrazio podršku Ukrajini, podsjećajući da je Hrvatska pomagala toj zemlji navodeći da će nastaviti podršku.

TRT Balkan / agencije