"TasteAtlas" spaja autentične recepte, recenzije kritičara hrane i istraživačke članke o popularnim sastojcima i jelima, a po istom principu nastala je i veoma popularna lista najboljih peciva u svijetu.      Foto: AA

Francuski kroasan najpopularniji

Prvo mjesto na listi zauzima francuski kroasan, a ova ljuskasta peciva u obliku polumjeseca najbolje se prave od čistog maslaca i slatkastog tijesta s kvascem.

Potom slijede kineski mooncake, ili mjesečev kolač, američke krofne, turska verzija bureka – pečeno jelo koje se sastoji od slanog ili slatkog nadjeva umotanog u jufku, odnosno u tanko razvučene listove tijesta napravljene od brašna, vode i soli.

Na listi deset najpopularnijih peciva u svijetu još se nalaze i španski churrosi, koji se sastoje od prženog tijesta s kvascem obloženim šećerom, kao i francuski ekleri, potom cannoli, specijalitet talijanske kuhinje, francuski slatki hljeb brioche, turska baklava i tursko pecivo acma, vrsta peciva koju karakterizira meka i ljuskava tekstura.

Jela sa Balkana

Na listi su se našla jela i peciva iz mnogih država, uključujući i poznata jela iz zemalja Balkana. Na listi 100 najboljih peciva mjesto su zauzeli burek, sirnica i još neka jela.

Najbolju poziciju od navedenih ostvario je bosanski burek, koji je zauzeo visoku 17. poziciju na listi.

"Burek se sastoji od slojeva tijesta punjenih raznim slanim nadjevima. Uprkos turskom porijeklu, ovo jelo je postalo ponosni dragulj bosanske nacionalne kuhinje. Iako većina lokalnih mještana tvrdi da se samo burek sa mljevenim junećim mesom može nazvati burekom, isto jelo se pojavljuje i sa drugim sastojcima", navodi se na stranici "TasteAtlas".

Na 24. mjestu se nalazi turska tulumba, koja je tradicionalno zastupljena i u kuhinjama na području bivšeg Osmanskog Carstva, posebno širom Bliskog istoka i zemalja Balkana.

Osim toga, visoko na 28. mjestu zauzima gibanica iz Srbije. Gibanica je naziv za vrstu slojevite pite sa sirom vrlo raširene u srbijanskoj, ali i hrvatskoj kuhinji. Obično je nadjevena bijelim kravljim sirom s uljem i jajima, ili rjeđe, umjesto sira, mesom, krompirom ili špinatom.

Na 85. mjestu liste našla se popularna sirnica, odnosno pita sa sirom.

"Možda ste čuli da se burek može nazvati burekom samo ako je punjen mesom. Odnosno, ako živite u Bosni i Hercegovini. U BiH se burek (s mesom) i druge vrste sličnih pita kao što su sirnica i krompiruša obično motaju u kolut, dok u Hrvatskoj i Srbiji imaju pomalo drugačiji način – pita može biti okrugla i narezana na četvrtine ili smotana u kolut. Oba oblika su dobra i oba se mogu nazvati kao sirnica ili pita sa sirom", navodi se na stranici "TasteAtlas".

Na listi 100 najboljih peciva mjesto su zauzeli burek, sirnica i još neka jela.   Foto: AA

Balkanska kuhinja

Balkanska kuhinja je dosta poznata, prvenstveno zbog bogate izvorne kuhinje i specijaliteta iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i drugih država. Dakle, može se zaista kazati da balkanska kuhinja zapravo predstavlja kombinaciju više kuhinja gdje se miješaju različiti okusi, mirisi i recepti.

Pod balkanskom kuhinjom isto tako podrazumijeva se i kuhinja koju odlikuju intenzivna aroma i velika raznolikost boja. Tu se mogu naći namirnice kao što su bijeli i crveni luk, paradajz, patlidžan, paprika, tikvice, janjetina, perad i teletina, sve vrste pekarskih proizvoda, različite vrste pita, juhe, čorbe te velik broj kolača.

Balkanska kuhinja ne odnosi se samo na ćevape, grah i sarme jer se u njoj može naći veliki broj drugih okusa. Može se zaista kazati kako se radi o kuhinji koja se razvijala i mijenjala tokom stoljeća, a na koju su osim mediteranske utjecaj imale orijentalna i afrička kuhinja.

Zaista, kuhinja Balkana predstavlja veoma bogatu i zanimljivu kombinaciju različitih načina života i prije svega običaja.

TRT Balkan