Božinović i Bode: Hrvatska podržava ulazak Rumunjske u schengensko područje

Božinović i Bode: Hrvatska podržava ulazak Rumunjske u schengensko područje

Bode je upozorio kako je cijelo okruženje suočeno s krizom koju je prouzročila ruska agresija na Ukrajinu.
Osim o temi pristupanja u Schengen i suzbijanju ilegalnih migracija te azilu, ministri su razgovarali o suradnji dviju policija.   Foto: Twitter/ Davor Božinović

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović održao je bilateralni sastanak s ministrom unutarnjih poslova Rumunjske Lucianom Nicolaeom Bodeom, koji boravi u jednodnevnom službenom posjetu Zagrebu.

Osim o temi pristupanja u Schengen i suzbijanju ilegalnih migracija te azilu, ministri su razgovarali o suradnji dviju policija.

Rumunjska, Bugarska i Hrvatska bile su u zajedničkom procesu pristupanja u Schengen, podsjetio je Božinović te dodao kako se očekivalo da će sve tri države okončati pristupni proces 8. prosinca prošle godine, a ne samo Hrvatska, koja je taj proces konačno verificirala prije dva dana ukidanjem graničnih kontrola u zračnom prometu.

“Hrvatska potpuno podržava ulazak Rumunjske u schengensko područje, što je dobro ne samo za naše prijatelje iz Rumunjske, nego i za Europsku uniju i cijelu shengensku zonu. Hrvatska će koristiti svaku priliku da zagovara rumunjski interes koji je i naš interes. Države koje su na vanjskim granicama imaju svoju specifičnost i kada govorimo o migracijama one podnose najveći teret“, izjavio je Božinović.

Dodao je kako je nakon okončanja koronakrize broj pokušaja ilegalnih prelazaka na teritorij Europske unije višestruko veći, te kako su države na vanjskim granicama najviše suočene s ovim pitanjem.

“Cilj nam je da migracije koje nitko nema ambiciju zaustaviti, niti bi to bilo dobro, treba regulirati i uskladiti s pravilima i propisima, što je dobro i za migrantsku populaciju, koja ne bi izlagala svoje živote rizicima, i za države koje su odredište tih migranata“, istaknuo je Božinović.

Hrvatski ministar je podržao ubrzavanje procesa uspostavljanja bezviznog režima između Sjedinjenih Američkih Država i Rumunjske te je ukazao na važnost jačanja suradnje na području civilne zaštite kako bi se zajednički djelovalo u prirodnim nepogodama i katastrofama, kao i na polju suzbijanja međunarodnog kriminala.

Bode je ocijenio kako je ovaj sastanak bio prilika za jačanje suradnje između dvaju ministarstava unutarnjih poslova i razmjenu mišljenja o izazovima s kojima se suočavaju. Dodao je kako s hrvatskim kolegom dijeli stavove o regionalnoj, europskoj i međunarodnoj agendi.

Bode je upozorio kako je cijelo okruženje suočeno s krizom koju je prouzročila ruska agresija na Ukrajinu.

“Tijekom razgovora, istaknuo sam očekivanja da Rumunjska ove godine postane članica Schengena. Različita osjetljiva unutarnja pitanja na koja su se pozivale različite države članice kako bi opravdale odbijanje rumunjske kandidature za članstvo u Schengenu, nisu mogla i neće moći biti smatrana ozbiljnim argumentima“, izjavio je Bode.

Zahvalio se Hrvatskoj kao jednom od ključnih podupiratelja rumunjskog članstva u Schengenu na europskoj razini.

Najavljena je podrška određenog broja pripadnika rumunjske policije hrvatskim kolegama u obavljanju zadaća za vrijeme ljetne turističke sezone, s obzirom da sve veći broj rumunjskih turista dolazi na hrvatsku obalu.

Ministri su se sastali danas u Zagrebu, u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske, po treći put u proteklih godinu dana.

TRT Balkan / agencije