Na ekonomskom forumu u Davosu razgovara se o globalnom ekonomskom stanju i mnogobrojnim izazovima.     Foto: Twitter/SPendarovski

Sastanke nakon učešća u “Diplomatskom dijalogu o Zapadnom Balkanu” održali su premijer Hrvatske Andrej Plenković s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Vučić se sastao i s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto. Ona se kasnije sastala s Miroslavom Lajčakom, posebnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine.

Plenković – Vučić: O bilateralnom odnosu i EU putu dvije zemlje

Premijer Hrvatske Andrej Plenković susreo se u četvrtak sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Davosu i naglasio da su nužni dodatni napori za rješavanje otvorenih pitanja između dvije susjedne zemlje.

"Tokom Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu razgovarao sam s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o bilateralnim odnosima i evropskom putu zemalja u susjedstvu", objavio je Plenković na Twitteru, uz fotografiju s Vučićem.

Plenković je rekao da Hrvatsku i Srbiju opterećuju brojna otvorena pitanja, od 1832 nestalih do odštete logorašima i procesuiranja ratnih zločinaca.

"Uz politiku dijaloga i smirivanja tenzija, potrebno je uložiti dodatne napore u rješavanju otvorenih pitanja", naglasio je Plenković.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić objavio je da je imao vrlo korektan razgovor s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o odnosima Srbije i Hrvatske te je uvjeren da će u budućnosti napredovati politički odnosi dviju zemalja.

“Vjerujem da ćemo u periodu koji je pred nama uspjeti da ostvarimo napredak, kako na planu ekonomije, tako i po pitanju političkih odnosa” rekao je Vučić na Instagram profilu.

Krišto i Vučić razgovarali o ekonomskoj saradnji

Novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu održala bilateralni sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Krišto i Vučić su razgovarali o ekonomskoj, ali i svim drugim temama saradnje Bosne i Hercegovine i Srbije te načinima kako saradnju dalje unaprijediti, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

U cilju daljnjeg jačanja i razvoja, posebice ekonomskih odnosa i veza između dvije države, kao i u regiji, Krišto je uputila poziv Vučiću da nastavno na uspješno realizirano partnerstvo koje je Republika Srbija imala s mostarskim sajmom 2018. godine i ove godine bude gost 24. Međunarodnog sajma privrede, koji će se početkom maja održati u Mostaru.

Tokom susreta razgovaralo se i o pitanjima pridruživanja Evropskoj uniji te nužnim koracima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Krišto još je jednom istaknula važnost brze uspostave izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH, kao i potrebu jačanja funkcionalnosti institucija BiH, kako bi se posvetili ključnim reformama za evropski put BiH.

Vučić je naglasio razumijevanje za jasno iznesene ciljeve za članstvo u Evropskoj uniji, koji podrazumijevaju jednakopravnost konstitutivnih naroda i svih drugih u BiH, kako bi se pridonijelo osiguranju političke stabilnosti u BiH.

O reformama u BiH Krišto razgovarala s Lajčakom

Borjana Krišto je održala i radni sastanak s Miroslavom Lajčakom, posebnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine te druga regionalna pitanja Balkana.

Iz Vijeća ministara BiH je rečeno da su zvaničnici na marginama foruma održali radni susret te su razgovarali o evropskom putu Bosne i Hercegovine, predstojećim reformama i političkim prilikama nakon općih izbora održanih u oktobru 2022. godine.

Posebno su istaknuli dobivanje statusa kandidata za EU i očekivane procese koji će osigurati potrebne iskorake na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu. Ti će procesi, istaknula je Krišto, biti vođeni sukladno potpisanim smjernicama i načelima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026. godine, naglasivši pri tome potrebu hitne izmjene izbornog zakonodavstva i druge nužne reforme.

Krišto je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je Bosni i Hercegovini dodijeljen status kandidata za Evropsku uniju, koji dolazi kao prvi značajan iskorak na putu prema EU nakon podnošenja zahtjeva za članstvo 2016. godine. Kazala je kako ovaj iskorak doprinosi ne samo Bosni i Hercegovini već i regiji u cjelini, ističu u saopćenju iz Vijeća ministara BiH.

Uz rekordan broj poslovnih i vladinih lidera, na ekonomskom forumu u Davosu razgovara se o globalnom ekonomskom stanju i mnogobrojnim izazovima, poput klimatskih promjena, energetske, socijalne i finansijske krize.

TRT Balkan / agencije