Akcija je održana ispred Srpske akademije nauka i umjetnosti.     Foto: AA

Aktivistkinje su nosile veliki transparent "Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru" i "Pamtimo", kao i transparent s fotografijom porušenog Vukovara uz tekst da je taj grad bio pod opsadom JNA 87 dana, da je ubijeno više od 1.000 civila, ranjeno blizu 25.000 ljudi, a nesrpsko stanovništvo je protjerano.

Nosile su i transparente s podacima o logorima za nesrpsko stanovništvo u Srbiji.

Skup je obezbjeđivao manji broj policajaca.

Akciju su održale ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) zbog toga što je to, kako su ranije navele u pozivu na akciju, institucija čiji je značajan dio članova 1980-ih i 1990-ih predvodio kampanju širenja i podsticanja ideologije nacionalizma i šovinizma, a nakon toga predvodio poricanje i relativizovanje zločina.

"Nažalost, SANU se nikad nije jasno distancirala od takvih svojih nečasnih članova", navele su “Žene u crnom”.

Aktivisti su na zgradu SANU prislonile tablu s informacijama o logoru Stajićevo, koji je formiran 20. novembra 1991. godine kod Zrenjanina i kroz koji je prošlo više od 1.200 zatvorenika.

Aktivisti su ranije u saopćenju zatražili od države Srbije da utvrdi punu istinu o nestalima otvaranjem svih državnih arhiva u cilju pronalaženja grobnica hrvatskih žrtava u Srbiji i pokretanja sudskih postupaka za osnivanje logora i za ubijanje i mučenje hrvatskih civila i vojnika u logorima u Stajićevu, Begejcima, Sremskoj Mitrovici, Aleksincu, Nišu i Beogradu.

“Žene u crnom” traže i da država uvaži njihov zahtjev za postavljanje spomen-ploče na mjestima logora u Stajićevu i Begejcima i podrže druge vidove simboličkih reparacija žrtvama i njihovim porodicama, kao i da država pokrene zakonsku zabranu glorifikacije i rehabilitacije osuđenih za ratne zločine počinjene u Vukovaru i svim drugim mjestima.

“Žene u crnom” sutra će u Vukovaru prisustvovati komemoraciji.

TRT Balkan / agencije