Šef poslaničke grupe opozicione Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Besnik Tahiri predstavio je tačke ove deklaracije.   Foto: AA

Skupština Kosova je na plenarnoj sednici sa 86 glasova za, usvojila Deklaraciju podrške Rezoluciji Evropskog parlamenta (EP) u vezi sa oružanim napadom na Kosovsku policiju, 24. septembra u Banjskoj, kod Zvečana.

Šef poslaničke grupe opozicione Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Besnik Tahiri predstavio je tačke ove deklaracije.

„Skupština snažno podržava pozive i preporuke EP da se Srbija smatra međunarodno odgovornom kao subjektom neophodne međunarodne istrage u vezi sa obelodanjivanjem njene uloge i umešanosti, utvrđivanje naređenja, planiranja, podrške i organizacije terorističkog napada 24. septembra 2023. Pridružuje se zahtevu EP da se što pre planeri i učesnici u napadu 24. septembra, kao i svaki pojedinac ili subjekat, koji je na neki način pomogao realizaciju tog terorističkog napada, budu izručeni Kosovu“, naglasio je Tahiri.

U Deklaraciji se dalje navodi da kosovska Skupština visoko ceni stavove kojima se ističe značaj ukidanja mera protiv Kosova i uvođenja kaznenih mera protiv Srbije. Poziva se EP da igra još snažniju ulogu u odnosu na stav pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

U Deklaraciji se ističe da se u pogledu demokratskih vrednosti i principa, jačanja partnerstva sa zemljama članicama EU, saradnje i sa mehanizmima zemalja NATO-a, visoko ceni podrška Evropskog parlamenta.

Evropski parlament je 19. oktobra usvojio Rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje napad 24. septembra u Banjskoj, na severu Kosova. Evroposlanici su zatražili punu istragu napadu u Banjskoj i uvođenje mera prema Vladi Srbije, ukoliko se dokaže da je država Srbija bila umešana u taj napad.

Rezolucijom EP poziva se Savet Evropske unije da uvede ciljane restriktivne mere, protiv destabilizirajućih aktera na severu Kosova i Milana Radoičića i ostalih vođa velikih mreža organizovanog kriminala.

U napadu grupe naoružanih Srba 24. septembra u Banjskoj ubijen je jedan kosovski policajac, dok su najmanje tri napadača ubijena. Odgovornost za organizaciju napada preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste.

TRT Balkan / agencije