Peto mjesto na ljestvici zauzeo je hrvatski primorski grad Split.     Foto: Getty Images

Putnici sve više traže iskustva koja nude dublji uvid u kulturu i historiju mjesta koja posjećuju, zbog čega se sve češće odlučuju na posjetu gradovima koji su poznati po svojim historijskim znamenitostima, jedinstvenim tradicijama i živahnim umjetničkim scenama.

Kulturne prijestolnice nude posjetiteljima priliku da urone u lokalnu kulturu, bilo da je riječ o prisustvu tradicionalnom festivalu, isprobavanju lokalne kuhinje ili istraživanju mnogih historijskih znamenitosti.

Da bi saznala ko doista posjeduje krunu najveće obalne prijestolnice kulture svijeta, kompanija Frede. Olsen Cruises sprovela je istraživanje upoređujući više od 117 primorskih gradova širom svijeta, te ih je rangirala na temelju broja mjesta svjetske baštine, Instagram hashtagova, Google pretraživanja, znamenitosti, muzeja, obilazaka, pozorišta i koncerata.

Na prvom mjestu ove ljestvice našao se islandski Rejkjavik, slijedi ga belgijski Briž, potom Napulj i Monako. Zanimljivo je da su se u prvih 10 najboljih kulturnih prijestolnica svijeta našla i dva grada s Balkana – Split i Herceg Novi, koji su zauzeli peto, odnosno šesto mjesto, nakon kojih su među najbolje primorske destinacije uvršteni Amsterdam, Cape Town, Dablin i Gibraltar.

Četiri balkanska grada na listi najboljih svjetskih primorskih destinacija

Peto mjesto na spomenutoj ljestvici zauzeo je hrvatski primorski grad Split.

Iako je, kako se navodi, Split još uvijek pomalo skriveni dragulj, serija Game of Thrones proslavila je ovu destinaciju te svijetu prikazala splitske obale i rive.

Jedna od najatraktivnijih lokacija u Splitu je Dioklecijanova palača, UNESCO-ova svjetska baština koja je jedan od najočuvanijih primjera antičke arhitekture na svijetu. Palača je dom uskih ulica koje vode do drevnih dvorišta, skrivenih ruševina i zadivljujućeg pogleda na more.

Šesto mjesto najboljih primorskih kulturnih prijestolnica zauzeo je crnogorski Herceg Novi, zahvaljujući svojim iznimnim znamenitostima poput Sat-kule, Kanli-kule, tvrđave Španjola i drugih važnih svjedoka bogate prošlosti.

Bitno je dodati da su se, pored dva spomenuta balkanska grada, na listi našla i druga dva – slovenski Kopar i albanski Drač, koji su zauzeli 31, odnosno 36. mjesto.

TRT Balkan