U 28 osnovnih škola u Splitu zabranjeno je korištenje mobilnih telefona.      Foto: TRT Balkan

UNESCO navodi da postoje dokazi da je prekomjerna upotreba mobilnih telefona povezana sa smanjenim obrazovnim učinkom te da mnogo vremena provedenog pred ekranom ima negativan učinak na emocionalnu stabilnost djece.

Stoga, navodi se, digitalna tehnologija nikada ne smije zamijeniti obrazovanje, posebno onaj vid obrazovanja koji je zasnovan na interakciji učenika i učitelja.

Ovaj UNESCO-ov poziv čuo se i u zemljama regije, a o posljedicama prekomjernog korištenja mobilnih uređaja od strane djece razmišljalo se i ranije. Mnogi su smatrali da mobitelima nije mjesto u školama, zbog čega su se određene obrazovne institucije širom regije odlučile na njegovo uklanjanje.

Učitelji u Hrvatskoj dominantno podržavaju zabranu korištenja mobitela u školama

Među prvima koji su uveli potpunu zabranu korištenja mobilnih telefona su pojedine splitske osnovne škole. Učenici 28 osnovnih škola će mobilne telefone moći nositi u školu, ali ih neće smjeti koristiti ni za vrijeme nastave niti za vrijeme odmora.

Ovim potezom, navodi se iz Osnovne škole Gripe-Lokve, djeci se ništa ne zabranjuje – naprotiv, na taj način edukuje ih se kako poštovati pravila. No, ukoliko se desi da je nekom djetetu mobilni telefon prijeko potreban za vrijeme boravka u školi, dozvolu za njegovim korištenjem dobit će od nastavnika ili stručne službe.

Ovoj novini ne podliježu učenici koji zbog zdravstvenih problema moraju imati uključen telefon.

Od početka ove godine učenici pulske Osnovne škole „Monte Zaro“ također ne smiju koristiti mobilne telefone, a ukoliko to pravilo prekrše, mobilni telefon im se oduzima i predaje njihovim roditeljima.

Također, zabrana je stupila na snagu i u Osnovnoj školi „Kostrena“ kao i u Osnovnoj školi „Klanjec“, no bitno je naglasiti da je uvođenje ove zabrane autonomna odluka svih škola, a ne resornog ministarstva.

Dodajmo i to da je Institut za društvena istraživanja u Zagrebu nedavno sproveo istraživanje o navedenoj temi. Rezultati su pokazali da učitelji svih regija u Hrvatskoj dominantno podržavaju zabranu korištenja mobitela u školama, dok učenički odgovori ukazuju na raznolikost stavova, pri čemu su stariji učenici kritičniji prema ograničavanju.

Kakva je situacija u Bosni i Hercegovini?

Prvobitno je ovaj primjer slijedila Osnovna škola “Bila” iz Viteza koja je zabranila unošenje mobitela, ali i svih drugih uređaja u školu, a slična situacija je i u osnovnoj školi u Velikoj Kladuši.

Naime, Osnovna škola “25. novembar” objavila je da su Pravilnikom o kućnom redu regulisali zabranu mobilnih telefona, odnosno njihovo korištenje unutar prostorija škole.

“Molimo vas da ispoštujete isti, te da se ove školske godine ne dešava da ih učenici nose sa sobom. Ukoliko bude hitnih slučajeva, da učenik mora nazvati kući, u školi imamo fiksne telefone, tako da se svi mogu obratiti kod takvih situacija”, naveli su.

Naglasili su kako su razlozi za odluku zloupotreba mobilnih telefona, internet-nasilje i pružanje pomoći učenicima da se oslobode virtuelnog svijeta, te da se više socijaliziraju i fokusiraju na nastavni sadržaj i školske aktivnosti.

Također, Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo uputio je inicijativu resornom ministarstvu o zabrani korištenja telefona tokom trajanja redovne nastave, a inicijativu podržava i Vijeće roditelja Kantona Sarajevo.

Svakako, i u slučaju Bosne i Hercegovine za sada je situacija kao u Hrvatskoj – odluku donosi svaka škola zasebno.

Zabrana ponegdje i u Srbiji

Pojedine osnovne škole u Požarevcu, Prokuplju te u Gornjem Milanovcu zabranile su korištenje mobilnih telefona svojim učenicima za vrijeme boravka u školi.

Ukoliko dijete donese mobitel u školu, dužan je predati ga na samom ulazu. Mobiteli ostaju zaključani u ormariću sve do kraja nastave, što znači da ih ne mogu koristiti niti na odmorima.

Dakle, iako ovo nije na nivou svih obrazovnih institucija, dosadašnja praksa u školama u kojima je uvedena pokazala je da je zabrana korištenja mobilnih uređaja u školama pozitivan potez jer se, kako se navodi, učenici bolje koncentriraju na nastavu, više se međusobno druže i imaju više fizičkih aktivnosti.

TRT Balkan