Zamjenik turskog ministra obrazovanja Yelkenci istakao je da je projekt "Moj izbor je turski" veoma važan za budućnost jačanja prijateljskih i bratskih odnosa između naroda BiH i Turkiye.     Foto: AA

Prigodnim skupom u Sarajevu u petak je svečano otvoren 17. Program stručnog usvršavanja i evaluacije projekta "Moj izbor je turski", u okviru kojeg učenici u Bosni i Hercegovini uče turski jezik kao izborni predmet u brojnim školama.

Program je organiziran u saradnji Ambasade Republike Turkiye u Sarajevu, Ministarstva nacionalnog obrazovanja Republike Turkiye i Instituta "Yunus Emre".

Program je počeo odavanjem počasti šehidima Republike Turkiye, Bosne i Hercegovine, Azerbejdžana i Gaze koji su položili svoje živote za domovinu, a potom su intonirane himne BiH i Turkiye.

Svečanom otvaranju u Gazi Husrev-begovoj biblioteci prisustvovali su zamjenik turskog ministra obrazovanja Omer Faruk Yelkenci, ambasador Republike Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin, predsjednik Instituta "Yunus Emre" Seref Ates te predstavnici brojnih institucija, organizacija i nastavnici turskog jezika.

Zamjenik turskog ministra obrazovanja Yelkenci istakao je da je projekt "Moj izbor je turski" veoma važan za budućnost jačanja prijateljskih i bratskih odnosa između naroda BiH i Turkiye.

"Ovaj projekt u cjelini je veoma važan. Moj izbor je turski i bratimljenje škola u okviru toga čine važnu spregu saradnje. Program koji danas otvaramo ovdje je dio projekta u okviru kojeg djeca u BiH imaju priliku učiti turski jezik i kulturu, imaju priliku poslije toga studirati u Turkiye, a potom se sa stečenim znanjem vratiti u Bosnu i Hercegovinu i koristiti to znanje za dobrobit svoje zemlje i jačanja naših odnosa", kazao je Yelkenci.

Dodao je da je posebno značajno i to što ta djeca imaju priliku putovati u Turkiye i upoznavati vršnjake i njihove porodice.

Predsjednik Instituta "Yunus Emre" Ates je istakao da je današnji program stručnog usavršavanja za nastavnike i profesore turskog jezika organiziran u okviru veoma uspješnog projekta "Moj izbor je turski".

"Riječ je o projektu koji obuhvata mnogo segmenata, a jedan od važnijih je i program bratimljenja škola u okviru kojeg učenici iz BiH imaju priliku posjećivati svoje prijatelje školarce u Republici Turkiye, a učenici iz Turkiye mogu doći u posjetu školama u BiH. To je prilika da se bolje upoznaju, da uzajamno uče o tradiciji i kulturi", kazao je Ates.

Ističući da će u okviru trodnevnog programa biti fokus na novim tehnologijama i metodama učenja stranih jezika, Ates je kazao da je ovogodišnji program organiziran u partnerstvu s Ministarstvom za obrazovanje i nauku Tuzlanskog kantona i istanbulske Općine Tuzla.

On je dodao da su ovakvi programi važni i za jačanje odnosa između Turkiye i BiH.

TRT Balkan / agencije