Regija Balkana obiluje bogatim višedecenijskim specijalitetima.         Foto: Getty Images

Sveti mjesec ramazan, koji se obilježava među muslimanima širom svijeta, nosi sa sobom i jedinstveni miris tradicionalnih jela.

Za postače koji su se tokom cijelog dana suzdržavali od jela i pića, hrana koja je prije ramazana imala svoj standardni miris, za vrijeme iftara postaje neodoljivo primamljivog mirisa.

Regija Balkana obiluje bogatim višedecenijskim specijalitetima čiju tradiciju muslimani tokom mjeseca ramazana posebno njeguju, a neki od njih su posebno istaknuli svoje omiljene koje možete pročitati u nastavku.

Jelo bez kojeg sarajevski iftar nije potpun

Topa je, nakon hurmi, neizostavno jelo za početak iftara prvenstveno u Sarajevu, ali može se pronaći i na soframa širom zemlje.

Nekoliko je načina pravljenja tope, a uglavnom se koriste isti sastojci: kajmak, maslo i različite vrste sira.

Pored tope, tu su i tradicionalna bosanskohercegovačka jela.

“Na mojoj ramazanskoj trpezi su uglavnom hurme, čaša kisele, pileća supa te neko od tradicionalnih jela poput bosanskog lonca, piletine zapečene s krompirom, razne pite kao što je zeljanica, meni lično omiljena”, rekao je Nijaz Ćehaja, podsjećajući na jela koja dijele muslimani u svim krajevima zemlje.

“Od slatkog programa, tufahija zauzima posebno mjesto, no zna se zadesiti jabukovača ili neko voće sa šlagom”, dodao je Ćehaja.

Čuvene mantije iz Srbije koje su osvojile region, ali i šira područja

Pazarske mantije su specijalitet Novog Pazara.

Mantije su tradicionalni novapazarski i sandžački specijalitet - vrsta pite ili bureka. U kulturi ishrane na sandžačkom podneblju je još od turskog vakta. Specifičnog je okusa i priprema se isključivo ručno. Za pravljenje se koriste brašno, maslac, so, juneće, goveđe ili ovčije meso, luk i biber.

Postoje više vrsta mantija: "merak sitne", "standardne s mesom", "na boščicu", "prazne", "sa sirom". Svaka od navedenih vrsta može se preliti jogurtom ili kiselim mlijekom.

Sjeverna Makedonija: Spoj balkanske i turske kuhinje

Kao i u mnogim gradovima u regionu, sahurske i iftarske sofre se pažljivo pripremaju u Skoplju.

Za građane Sjeverne Makedonije ovo pitanje je jednostavno, ali je odgovor raznovrstan.

“Otprilike ovako izgleda naša ramazanska sofra: Pored taze, tople lepinje koja se u gradu kupuje, a u selima priprema domaća, imamo čorbu od povrća. Zatim kuhano meso u raznim kombinacijama, ili ćufte, punjene paprike, sarma, birijan, sve to uz salatu”, rekao je član bošnjačke organizacije iz Sjeverne Makedonije.

Naravno, pita je neizostavna.

“Ranije je glavno jelo za sehur bila pita, za koju se smatralo da najduže drži čovjeka sitim, pa čak se vikalo 30 pita za 30 sehura. Sada su druga vremena, želuci su postali osetljiviji”, dodao je sagovornik kroz osmijeh.

Od slatkog, pored halve, mogu se izdvojiti baklava i hurmašice.

Jedinstveno jelo iftarske sofre tokom ramazana u Skoplju predstavlja i paća.

Ovaj tradicionalni turski specijalitet napravljen je od brašna, jaja, jogurta, bijelog luka, sirćeta, ulja i crvene paprike u prahu, a u Sjevernoj Makedoniji se gotovo nikad ne konzumira mimo ramazana.

Neodoljiva albanska grickalica

Na iftarskim trpezama u Albaniji može se izdvojiti petulla kao tradicionalna albanska grickalica, tačnije prženo tijesto.

Tijesto se obično pravi od brašna, kvasca, mlijeka, jaja, šećera, soli i biljnog ulja.

Nakon što se tijesto ispeče, u njemu se uživa sa šećerom u prahu, medom, džemom od malina ili feta sirom za slani okus.

Nezaboravni okusi s Kosova zbog kojih ćete se poželjeti vratiti

Pitalka te mbushura ili punjena lepinja, tradicionalni je specijalitet iz Prizrena na Kosovu.

Postala je predmet pažnje zbog svoje nesvakidašnje pripreme. Lepinja se može poslužiti s različitim dodacima poput sudžuke, jaja, sira i raznog vrsta povrća. Kako je izjavila sagovornica iz Prizrena, ovo jelo se rijetko konzumira mimo ramazana.

Flija je pita koja će vas osvojiti na prvi zalogaj i poželjet ćete da se ponovno vratite po još.

“Pitu fliju ko proba, poželjet će je ponovo. Ovo obavezno pravimo tokom ramazana, ali i Bajrama. Bez ovog Bajram ne može proći nikako”, dodala je oduševljeno sagovornica iz Prizrena.

TRT Balkan