Napomenuo je da Ankara pridaje poseban značaj euroatlantskim integracijama, dodajući da je dijalog jedini način da se osigura trajni mir i stabilnost u regionu.     Foto: Reuters

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane Turkiye, Guler je nakon posjete Azerbejdžanu otputovao u Srbiju gdje se sastao s kolegom Vučevićem.

Ministar odbrane Srbije turskog kolegu je dočekao svečanom vojnom ceremonijom.

Nakon bilateralnog susreta, dvojica ministara su predsjedavali sastankom delegacija dviju država.

Guler je nakon sastanka delegacija izrazio zadovoljstvo posjetom Srbiji i prenio je tamošnjim zvaničnicima pozdrave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

"Imali smo sveobuhvatan, pozitivan i konstruktivan sastanak s kolegom Vučevićem. Prioritet ćemo dati stabilnosti i održavanju sigurnosti na nepristrasan način. Tokom razgovora konstatovali smo da imamo snažne historijske i kulturne veze. Također smo naglasili da podržavamo mir, stabilnost, teritorijalni integritet i pridruživanje regije Balkana međunarodnim organizacijama, kao i cilj Srbije da se pridruži Evropskoj uniji", kazao je Guler.

Napomenuo je da Ankara pridaje poseban značaj euroatlantskim integracijama, dodajući da je dijalog jedini način da se osigura trajni mir i stabilnost u regionu.

"Poručili smo da će Turkiye kao zemlja koja je preuzela komandu KFOR-a nastaviti da daje prioritet stabilnosti i sigurnosti na nepristrasan način, kao i da smo spremni da razvijamo saradnju, uključujući i u oblasti odbrambene industrije te smo izrazili zadovoljstvo podrškom koju su dali našoj zemlji u borbi protiv FETO-a", rekao je Guler.

Na kraju je istakao da je kolegu Vučevića pozvao u posjetu Turkiye što je prije moguće.

TRT Balkan / agencije