Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i predstavnici privrednih komora Srbije i BiH, kao i Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA).      Foto: AA

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac razgovarali su u ponedjeljak o daljim koracima u pravcu regionalnog povezivanja i jačanju administrativnih kapaciteta i povećanju propusnosti graničnih prelaza između dve zemlje.

Momirović je tom prilikom istakao da su Srbija i BiH dve glavne države u okviru CEFTA, sa međusobnom spoljnotrgovinskom razmenom koja je u prošloj godini iznosila 3,2 milijarde evra.

On je ukazao na to da ne postoji nijedno tržište u regionu na kome Srbija beleži tako dobre rezultate u izvozu i sa kojim ostvaruje veći obim trgovinske razmene od Bosne i Hercegovine.

"Izvoz Srbije u BiH je prošle godine dostigao iznos od dve milijarde evra. Nema sumnje da su naše privrede apsolutno kompatibilne i na nama je da nastavimo da radimo na dubljoj integraciji naših kompanija", poručio je Momirović.

On je preneo da je na sastanku bilo reči i o EKSPO 2027, kada će Beograd biti domaćin ove prestižne međunarodne manifestacije, ocenivši da je ovo velika šansa kako za kompanije iz Srbije, tako i za one iz BiH.

"Očekujemo ogroman priliv turista i siguran sam da će se taj efekat odraziti i na ekonomiju i turizam u BiH", naveo je Momirović.

Prema njegovim rečima, deo sastanka bio je posvećen i Sporazumu o slobodnoj trgovini Srbije i NR Kine, ali i onim sporazumima na kojima trenutno radimo, poput sporazuma o slobodnoj trgovini sa UAE i Egiptom.

U tom kontekstu, Momirović je preneo da je bilo reči o tome na koji način kompanije iz BiH mogu da iskoriste bolje pozicije u međunarodnoj trgovini koje nudi pre svega potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i NR Kine.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i predstavnici privrednih komora Srbije i BiH, kao i Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA).

TRT Balkan / agencije