Akar i Banožić u Briselu: Posebna pažnja ka obnovi mandata misije Althea     Foto: AA

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić sastao se u srijedu u Briselu s ministrom nacionalne odbrane Republike Turkiye Hulusijem Akarom, povodom sastanka ministara odbrane Sjevernoatlantskog saveza.

Na sastanku su potvrđeni prijateljski i partnerski odnosi između Hrvatske i Turkiye, zajednički aktivan doprinos u NATO misijama i operacijama, pri čemu je istaknuto sudjelovanje u operaciji KFOR-a u Republici Kosovo, u NATO misiji u Iraku te u pomorskoj operaciji "Sea Guardian" u Sredozemnom moru.

"Spomenut je i angažman hrvatskih i turskih Oružanih snaga u NATO inicijativama, pri čemu je ministar Banožić istaknuo kako zajednički doprinos RH i Turske unutar NATO aktivnosti Ojačane budnosti u Mađarskoj šalje snažnu poruku predanosti jačanju savezničkog postava odvraćanja i odbrane u odgovoru na promijene sigurnosne arhitekture u Europi", navedeno je u saopćenju iz Ministarstva odbrane Hrvatske.

Istaknuta je i dobra bilateralna odbrambena saradnja s naglaskom na saradnju ratnih mornarica, vojno-tehničku saradnju te doprinos u radu NATO komande na području Republike Turkiye, pri čemu je istaknuto učešće hrvatskih časnika u radu NATO Komande kopnenih snaga (LANDCOM) u Izmiru te učešće na obuci u organizaciji NATO Centra za borbu protiv terorizma u Ankari.

Tokom sastanka razmijenjena su i mišljenja vezano uz implikacije trenutne kompleksne sigurnosno-političke situacije u Jugoistočnoj Europi koja ruskom agresijom na Ukrajinu dobiva dodatni fokus saveznica. Ministri su se složili o potrebi nastavka provedbe procesa koji bi ojačali stabilnost Jugoistočne Europe što je od iznimne važnosti i za sigurnost Sjevernoatlantskog saveza pri čemu posebnu pažnju i diplomatske napore treba usmjeriti ka obnovi mandata EUFOR-ove operacije Althea u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

TRT Balkan / agencije