Govor će održati članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a bit će održan i panel pod nazivom “Izazovi i mogućnosti na Balkanu”.      Foto: AA

U Antaliji se od 1. do 3. marta 2024. održava Diplomatski forum (ADF) koji okuplja predstavnike iz 147 zemalja širom svijeta. Forumu će prisustvovati gotovo 4.500 učesnika, uključujući 19 šefova država, 73 ministra i 57 međunarodnih predstavnika. Među njima je i 15 predstavnika balkanskih država.

Pored ostalog, na forumu će učestvovati i 17 predstavnika balkanskih država, iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova, Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Makedonije.

Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vjosa Osmani-Sadriu predsednica Republike Kosovo, Edin Đerlek, ministar za balansirani regionalni razvoj, Republika Srbija Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Ervin Ibrahimović, član skupštine Crne Gore, Filip Ivanović, ministar vanjskih poslova Crne Gore, Haris Šabanović, član parlamenta, predsjednik saveza mladih SDA BiH Ivana Živković, pomoćnik generalnog sekretara, pomoćnik administratora i direktor regionalnog biroa za Evropu i zajednice nezavisnih država (RBEC), UNDP, Ivica Dačić, prvi potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova, Republika Srbija Marija Pejčinović Burić, generalni sekretar Vijeća Evrope, Marko Štucin, državni sekretar u ministarstvu vanjskih i evropskih poslova, Republika Slovenija, Milojko Spajić, premijer Crne Gore,Bujar Osmani, ministar spoljnih poslova Republike Severne Makedonije, Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Tamara Vučić, supruga predsjednika Republike Srbije Željka Cvijanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Glavna tema foruma ove godine je unapređivanje diplomatije usred kriza. AA

Govor će održati članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a bit će održan i panel pod nazivom “Izazovi i mogućnosti na Balkanu”.

Balkanski region, sa svojim geopolitičkim značajem, bogatim ekonomskim izgledima i raznolikim kulturama, nalazi se na raskrsnici kompleksnih izazova i transformativnih prilika. Izazovi su višestruki. Istovremeno, Balkan krije razne mogućnosti koje čekaju da budu iskorištene. Ekonomski potencijal, strateška lokacija, raznovrsni resursi, kulturno bogatstvo i prilagodljivost ljudi predstavljaju izglede koji bi mogli doprinijeti svjetlijoj budućnosti. S obzirom na nedavna geopolitička dešavanja na Balkanu, govorit će se o trenutnim specifičnim izazovima i mogućnostima.

TRT Balkan