Predsjednik Albanije rekao je da je njegova prva zvanična posjeta u inostranstvu upravo na Kosovu zbog bratske veze dva naroda i zajedničkog euroatlantskog puta.    Foto: AA

Predsjednik Albanije Bajram Begaj započeo je dvodnevnu posjetu Kosovu, susretom sa kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani, na čiji poziv i boravi na Kosovu.

Nakon što je Begaju upriličena državnička ceremonija dočeka, održan je sastanak dvoje predsjednika u Predsjedništvu Kosova.

Predsjednik Albanije Bajram Begaj rekao je da je njegova prva zvanična posjeta u inostranstvu upravo na Kosovu zbog bratske veze dva naroda i zajedničkog euroatlantskog puta. Begaj je u zajedničkoj izjavi za medije sa Osmani, rekao da Albanija snažno podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, sa posebnim akcentom na NATO. On je naveo i da se za liberalizacijom viza za građane Kosova zakasnilo, te da je to pravo koje građani treba da uživaju.

"Kosovo i Albanija jesu i ostaju faktor stabilnosti u regionu i zemlje važne za doprinos sigurnosti na Zapadnom Balkanu. Saradnja i koordinacija politika svih naših institucija treba da bude održiv i primarni cilj, jer na taj način stvaramo pretpostavke da se albanski faktor konsoliduje kao strateški faktor i faktor stabilnosti u regionu“, naglasio je Begaj.

On je rekao da Albanija cijeni stav predsjednice Osmani o nastavku dijaloga sa Srbijom i podržava taj proces do konačnog sporazuma Kosova i Srbije.

Osmani se zahvalila Albaniji na bezrezervnoj podršci koju pruža Kosovu, ističući da vjeruje da će se pod vodstvom predsjednika Begaja odnosi dvije zemlje intenzivirati u svim oblastima. Osmani je kazala da cilj Kosova članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji (EU), posebno u ovom trenutku kada se sigurnosna arhitektura dovodi u pitanje širom evropskog kontinenta. Ona je istakla da Kosovo zatražilo od Albanije "sporazum o međusobnoj odbrani“.

"Važno je da sa Albanijom, kako smo razgovarali sa predsjednikom Begajem, imamo i ugovor o međusobnoj odbrani kako bismo reagovali recipročno u slučaju napada na naše dvije države. Prošlo je nekoliko godina otkako sam dala ovakav prijedlog, koji je u skladu sa međunarodnom praksom i koji primjenjuju mnoge zemlje, uključujući i naše strateške saveznike, pa mislim da je vrijeme da se preduzmu pravi koraci u tom pravcu”, kazala je Osmani.

Što se tiče situacije na sjeveru zemlje, kosovska predsjednica je rekla da su kosovske institucije posvećene da nastave sa punom međunarodnom koordinacijom. Osmani je dodala da EU treba da da jasne signale Srbiji protiv njenih destabilizujućih tendencija prema cijelom regionu.

Tokom dvodnevne posjete Kosovu, Begaj će se sastati i sa premijerom Albinom Kurtijem, predsjednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom, kao i sa liderima opozicinih političkih partija. Najavljen je i njegov sastanak sa komandantom KFOR-a i sa vojnicima Oružanih snaga Albanije u sastavu KFOR-a, kao i posjete Prekazu i Prizrenu.

TRT Balkan / agencije