Erdogan je odnose Srbije i Turkiye ocijenio izvrsnim kazavši da se oni svakodnevno razvijaju. Foto: AA

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Beogradu, nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako će međusobno putovanje samo s ličnim kartama podići odnose dviju zemalja na još viši nivo.

Erdogan je današnji sastanak s Vučićem, kao i sastanak delegacija dviju zemalja, ocijenio veoma korisnim te naglasio da su razmatrani koraci koji mogu biti preduzeti u narednom periodu.

Turski predsjednik Erdogan je kazao da su na današnjim sastancima razmijenjena mišljenja o brojnim regionalnim i međunarodnim temama, na čelu sa situacijom u Bosni i Hercegovini.

Erdogan je odnose Srbije i Turkiye ocijenio izvrsnim kazavši da se oni svakodnevno razvijaju.

Predsjednik Turkiye je rekao kako će protokol u vezi s putovanjima samo s ličnim kartama podići odnose dviju zemalja na još viši nivo.

Erdogan je kazao da će ovaj korak povećati broj međusobnih turističkih posjeta, ali i olakšati putovanja privrednika.

On je podsjetio da je u vezi s putovanjima s ličnim kartama prvi korak učinjen i s Bosnom i Hercegovinom.

Predsjednik Erdogan je kazao i da je obim trgovinske razmjene Turkiye i Srbije prošle godine povećan za blizu 33 posto te da je put Novi Pazar - Tutin djelo vizionarskog pristupa srbijanskog predsjednika Vučića.

Podsjetivši da je Turska agencija za saradnju i koordinaciju TIKA u Srbiji realizirala više od 50 projekata, Erdogan je najavio skori početak restauracije Bajrakli džamije u Beogradu, koja predstavlja zajedničko historijsko i kulturno naslijeđe.

"Tokom razgovora smo ponovo ukazali na značaj koji pridajemo stabilnosti i blagostanju Balkana. Dogovor između Srbije i Kosova u vezi s prelaskom granice s ličnom dokumentima, dočekali smo sa zadovoljstvom. Nadamo se će sva druga pitanja u najkraćem periodu biti riješena putem dijaloga. Uvijek smo iskreno podržavali rješavanje problema dijalogom, i tako ćemo i nastaviti", rekao je Erdogan.

Erdogan je izrazio spremnost da, u formatu oko kojeg se usaglase strane, urade sve što je u njihovoj moći da organizuju razgovore s ciljem prevazilaženja problema u BiH.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi s posljednjim napetostima između Srbije i Kosova, Erdogan je kazao kako sada situacija ide u pozitivnom smjeru te dodao kako se nada da će svi problemi biti prevaziđeni putem dijaloga, jer "Balkan više ne može podnijeti ovakve teške situacije".

Govoreći o ratu u Ukrajini, Erdogan je kazao kako je Turkiye uvijek vodila uravnoteženu politiku u vezi s ovim pitanjem.

"Tako ćemo i nastaviti. Hoću otvoreno da kažem da ne smatram ispravnim pristup Zapada. Rat u Ukrajini nema pobjednika, ali ima mnogo gubitnika, ljudi umiru svakodnevno. Nije izgledno da će se uskoro završiti. Oni koji Rusiju shvataju olako, griješe, sada svi razmišlaju o tome kako će prevazići zimu", rekao je Erdogan.

Vučić: Ovo je zlatno doba srpsko-turskih odnosa

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Turkiye Recepom Tayyipom Erdoganom u Beogradu rekao da je posjeta turskog predsjednika za Srbiju velika čast i privilegija i da su dvije zemlje odnose podigle na najviši nivo u modernoj historiji.

"Trgovinsku razmenu uspeli smo sa nivoa ispod jedne milijarde eura da podignemo na gotovo 2,5 milijardi. Verujem da smo na dobrom putu da ispunimo ono što je meni delovalo kao nemoguć cilj, da trgovinska razmena između Turske i Srbije dostigne pet milijardi eura. Raduje da turske investicije i dalje dolaze u Srbiju i ono što je važno jeste da turske kompanije u Srbiji zapošljavaju skoro 10.000 ljudi", naglasio je Vučić, dodavši da će napredak i dosadašnju saradnju osjetiti mnogi građani Srbije.

Rekao je da će uskoro građani moći "uživati" u 22 kilometara dugom putu Novi Pazar - Tutin, koji je, kako je kazao, nekada bio "put smrti", a danas je moderan put, zahvaljujući efikasnosti turskih izvođača i ideji da se put zajednički uradi.

"Očekujemo da u kratkom periodu završimo i dionicu od 19 kilometara autoputa i da se time spojimo s BiH. Važno je da je projektna dokumentacija pri kraju za put Požega - Kotroman, imat ćemo dakle blisku vezu s Višegradom i nadamo se da će naše kolege iz BiH donijeti odluku da krenu s izgradnjom tog kraka autoputa prema Sarajevu u dužini 107 kilometara kroz njihovu teritoriju", rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija s Turkiye ima u planu mnogo zajedničkih projekata. Istakao je da su delegacije dvije zemlje danas razgovarale o povećanju vojne saradnje, a u tom kontekstu je najavio da bi Srbija željela kupiti bespilotne letjelice Bayraktar, proizvedene u Turkiye.

"Vidim da to želi cijeli svijet. Tako da smo stali u red. Čekamo, nadamo se da ćemo to moći da realizujemo. Spremni smo da uvećamo potražnju za Bayraktarima i da platimo značajno više novca od prvobitno dogovorenih nekoliko desetina miliona eura. Spremni smo da pređemo na cifru od nekoliko stotina miliona eura kojima bismo bili spremni da platimo Bayraktare", rekao je Vučić.

Zahvalio se Erdoganu na podršci inicijativi "Otvoreni Balkan" i na tome da se, kako je kazao, čuvaju mir i stabilnost u regionu. Također su razgovarali i o poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH te o trilateralnom susretu između Srbije, BiH i Turkiye.

Istakao je da je s turskim kolegom razgovarao i o situaciji u Ukrajini, o pitanju sankcija protiv Ruske Federacije i energetici.

"Zamolio sam predsjednika Erdogana da nam pomogne, ukoliko je to moguće, to bi za Srbiju bilo ogromna podrška. Obavio sam razgovor s (azerbejdžanskim predsjednikom) Ilhamom Aliyevim. Dobili smo saglasnost, sve je spremno da dobijemo nedostajuću struju za nas tokom najtežih zimskih mjeseci. Ali molba ne može bez predsjednika Erdogana i Turske. Zamolio sam Erdogana da nam omogući prostor za prenos azerbejdžasnke struje na naše teritorije, što bi nam mnogo značilo", rekao je Vučić.

Rekao je da je Turkiye ove ljetne sezone bila jedna od najposjećenijih turističkih destinacija za srbijanske turiste te da je broj turskih turista u njegovoj zemlji sve veći.

"Imamo mnogo novih projekata koje predviđamo da radimo s turskim kompanijama. Mnogo toga je pred nama. Drago mi je da sve češće čujemo turski jezik u našoj zemlji i vidimo naše turske prijatelje. Želim im reći da su dobrodošli u Srbiju i mi ćemo se postarati da održimo naše prijateljstvo na najvišem nivou, da ga ljubomorno čuvamo i da možemo da kažemo da je, poslije perioda Mustafe Kemala Ataturka i kralja Aleksandra, ovo zlatno doba srpsko-turskih odnosa", rekao je Vučić.

TRT Balkan / agencije