Brnabić je na Twitteru oštro reagirala porukom da EU nije ispunio svoje obveze.

Brnabić je također ocijenila da EU "nije napravila svoj dio posla" u primjeni Briselskog sporazuma iz 2013. i uspostavi Zajednice srpskih općina na Kosovu.

U ponedjeljak je iz EEAS-a u priopćenju naglašeno da nedavni porast zapaljive retorike između dužnosnika Beograda i Prištine, a poglavito izjave o ratu i sukobima na Balkanu, izazivaju "veliku zabrinutost".

Istaknuto je da će "visoki političari dviju strana biti odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih napetosti i, potencijalno, nasilja u regiji".

Brnabić je na Twitteru oštro reagirala porukom da EU nije ispunio svoje obveze, podsjetivši da je sporazumom dviju strana u Bruxellesu 2013. usuglašeno utemeljenje Zajednice srpskih općina.

"Da je EU napravio svoj dio posla - osigurao primjenu Briselskog sporazuma i jamčio osnovna ljudska prava Srbima na Kosovu i Metohiji - stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite s licemjerstvom", poručila je Brnabić u objavi na Twitteru.

Brnabić je ocijenila da kako bi, gledajući današnju izjavu EEAS-a, "netko mogao pomisliti da je danas 1. travnja, a ne 14. kolovoza". "Mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala", napisala je premijerka Srbije.

Formiranje asocijacije srpskih općina na Kosovu usuglašeno je sporazumom dviju strana u travnju 2013., u Bruxellesu, pod pokroviteljstvom tadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton.

Brnabić je ustvrdila da "punih 175 dana, (kosovski premijer) Albin Kurti provocira oružani konflikt sa Srbima" i to "u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je Kurti istim tim Srbima na Kosovu i Metohiji oduzeo najosnovnija ljudska prava - zabranivši im da glasaju".

"Čak i sama Europska unija priznaje da ne može natjerati Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih općina - suštinu Briselskog sporazuma", navela je Brnabić.

"Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinio baš ništa tim povodom", prokomentirala je Brnabić priopćenje EEAS-a.

Srbijanska premijerka istaknula je da, "nasuprot tome, predsjednik (Srbije) Aleksandar Vučić i Srbija imaju jasan moto, a to su mir i stabilnost".

"Tužno je vidjeti da EU ne vidi vlastitu krivnju za to gdje se danas nalazimo", ocijenila je Brnabić.

Europska služba za vanjske poslove objavila je ranije u ponedjeljak na svojoj internetskoj stranici priopćenje u kojem je poručila da nedavni porast zapaljive retorike između dužnosnika Beograda i Prištine, poglavito izjave o ratu i sukobima na Balkanu, "izazivaju veliku zabrinutost".

U priopćenju EEAS naglašava da će "visoki političari dviju strana biti odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih napetosti i, potencijalno, nasilja u regiji".

Poručeno je da obje strane moraju "odmah prekinuti međusobna neprijateljstva i opasne izjave" i "ponašati se odgovorno".

Istodobno, EEAS naglašava kako EU očekuje da će "o tim izazovnim temama", pod pokroviteljstvom šefa eurodiplomacije Josepa Borrella, 18. kolovoza u Bruxellesu, na najvišoj razini, razgovarati srbijanski predsjednik Vučić i premijer Kosova Kurti.

Bruxelles je ranije priopćio da je Borrell pozvao Vučića i Kurtija na razgovor o nastavku normaliziranja odnosa dviju strana.

FENA