Premijer Albanije Edi Rama potvrdio je u srijedu na društvenim mrežama odluku Vlade Albanije da prekine diplomatske odnose sa Iranom.     Foto: AA

Republika Albanija odlučila je prekinuti diplomatske odnose s Iranom, kao odgovor na cyber napade koji su u julu ove godine izvršeni na internet-stranice Vlade te države.

Premijer Albanije Edi Rama potvrdio je u srijedu na društvenim mrežama odluku Vlade Albanije da prekine diplomatske odnose s Iranom.

“Opsežna istraga pružila nepobitne dokaze da je cyber agresiju na zemlju orkestrovala i sponzorisala Islamska Republika Iran”, rekao je Rama u videoporuci.

Podsjetio je da je Albanija 15. jula bila meta "teškog cyber napada koji je imao za cilj uništenje digitalne infrastrukture Vlade Albanije i paralizovanje javnih usluga, kao i krađu podataka i elektronskih komunikacija iz vladinih sistema”.

"Napad nije postigao svoj cilj. U poređenju sa ciljevima agresora, šteta se može smatrati malom. Svi sistemi su vraćeni u rad i ništa nije nepovratno izgubljeno”, rekao je albanski premijer.

Rama je dodao da je Vijeće ministara Albanije odmah donijelo odluku o prekidu diplomatskih odnosa s Iranom. Odluka je diplomatskom notom saopštena Ambasadi Islamske Republike Iran, od koje je zatraženo da “kompletno diplomatsko, tehničko-administrativno i sigurnosno osoblje, napusti teritoriju Republike Albanije u roku 24 sata".

“Opsežna istraga dokazala je da je cyber agresiju na našu zemlju orkestrovala i sponzorisala Islamska Republika Iran, koja je angažovala četiri grupe za napad na Albaniju. Među njima je i jedna od najozloglašenijih cyber terorističkih grupa. Obavijestili smo naše strateške saveznike, zemlje partnere NATO-a i nekoliko drugih prijateljskih zemalja, sa kojima smo također podijelili nepobitne rezultate istrage koja dokazuje izvor agresije na našu zemlju", rekao je Rama.

Dodao je da je ova krajnja mjera "nimalo željena, ali potpuno iznuđena” i da je u potpunoj proporciji sa ozbiljnošću i opasnošću cyber napada, koji je prijetio da parališe javne servise, izbriše sisteme i ukrade državne podatke, što bi moglo podstaći nesigurnost i haos u Albaniji.

Podsjećamo, albanski premijer je u julu izjavio da cyber napade koji su izvršeni na internet-stranice Vlade Albanije nisu organizovali obični hakeri, već jedna država.

Albanska nacionalna agencija za informaciono društvo (AKSHI) saopštila je tada da su sve javne internetske usluge i Vladine internet-stranice zatvorene nakon sinhronizovanog cyber napada izvan zemlje.

"Ono što želim da istaknem je da, kao prvo, ovo nije napad koji organizuju obični hakeri, niti grupe ljudi ovog mračnog svijeta koje takve poduhvate često izvode čak i protiv mnogo većih i mnogo moćnijih država. Ovo je organizovana agresija jedne države”, rekao je tada Rama.

TRT Balkan / agencije