Balkanske zemlje su uglavnom smještene na nivou 2, osim Srbije, koja je uvrštena na 3. nivo.    Foto: AP

Trgovina ljudima i dalje predstavlja jedan od najokrutnijih vidova organizovanog kriminala. Sve većim brojem žena, muškaraca i djece trguje se preko granica ili u njihovim zemljama. Iako je seksualna eksploatacija i dalje visoko zastupljena, ljudima se sve više trguje i za ugovorene i prisilne brakove, prisilno prosjačenje, prinudni rad u domaćinstvu, te radnu eksploataciju.

Naročito je zabrinjavajuća činjenica da sve veći procenat žrtava trgovine ljudima čine djeca, a veliki broj žrtava ostane u ropskom položaju jer ne prepoznaju da su žrtve, misle da im nema ko pomoći, nalaze se u nepoznatom okruženju i ne znaju kome se obratiti.

Godišnji izvještaj američkog State Departmenta

Američki State Department analizirao je trgovinu ljudima u zemljama širom svijeta u svom godišnjem izvještaju. Na više od 600 strana ocjenjuje se stanje i daju preporuke za suzbijanje trgovine ljudima širom svijeta.

"Budimo zajedno i tražimo odgovornost onih vođa koji odobravaju i podržavaju trgovinu ljudima, stvaraju uvjete za masovnu eksploataciju i ovjekovječuju ovu temeljnu uvredu ljudskog dostojanstva. Oni koji počine, odobravaju ili podržavaju ovaj zločin, moraju odgovarati", riječi su američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena u uvodu izvještaja.

Bosna i Hercegovina je prema ovogodišnjem izvještaju svrstana na nivo 2 od postojećih 5 kategorija, u kojoj se nalazi i većina zemalja na koje se izvještaj odnosi.

Dok su na nivo 1 svrstane, uglavnom, napredne demokratske države, većina se nalazi u drugoj grupi koja ima i svoj podnivo - listu za nadzor.

Na trećem nivou su zemlje koje imaju izražen problem trgovine ljudima, poput Afganistana, Bjelorusije ili Sirije. Balkanske zemlje su uglavnom smještene na nivou 2, osim Srbije, koja je uvrštena na 3. nivo.

Peta kategorija odosi se na zemlje - specijelne slučajeve, i u njoj su Libija, Somalija i Jemen.

Preporuke

U prioritetnim preporukama navodi se da je potrebno "snažno istražiti, procesuirati i osuditi trgovce ljudima i nametnuti im primjerene kazne, koje bi trebale uključivati značajne zatvorske kazne.

Obučiti osobe koje prve odgovaraju na identifikaciju žrtava, posebno za migranate, izbjeglice, tražitelja azila i Roma. Provesti zakon koji izuzima žrtve od kazni za nezakonita djela na koja ih trgovci prisiljavaju počiniti, posebice žrtve trgovine ljudima u svrhu seksa, prisilnog prosjačenja i prisilni kriminal.

Obučite suce da razumiju ozbiljnost trgovine ljudima prilikom izricanja kazni i senzibilizirati tužitelje i suce na pitanja sekundarne traume i pristupa usmjerenih na žrtvu. Uspostaviti postupke kako bi se osiguralo da se slučajevi trgovine ljudima rješavaju obučeni tužitelji.

Obučiti suce o odšteti u kaznenim predmetima, uspostaviti postupke za zapljenu imovine trgovaca ljudima i stvoriti efikasne metode za raspodjelu odšteta pravodobno.

UN: Više od 60 posto žrtava trgovine ljudima su žene

Predsjednica Ureda Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) Ghada Fathi Waly izjavila je da su više od 60 posto žrtava trgovine ljudima identificiranih u posljednjih 15 godina žene i djevojčice.

Navela je da su žrtve uglavnom izložene u svrhu seksualne eksploatacije. Waly je u videoporuci povodom Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima ukazala na važnost digitalnih platformi u ljudskom životu i napomenula da online svijet, ne samo da daje pozitivan doprinos ljudima već također nudi neosporne mogućnosti kriminalnim formacijama.

"Trgovina ljudima je zločin koji iskorištava ranjivost, bespomoćnost i povjerenje. Trgovci ljudima koriste društvene mreže i druge online platforme da namame i iskoriste žrtve", rekla je Waly.

Ukazala je na širok spektar koji napredne komunikacijske tehnologije nude trgovcima ljudima.

"Više od 60 posto žrtava trgovine ljudima identificiranih u posljednjih 15 godina bile su žene i djevojčice", rekla je Waly.

Objasnila je da sukobi i tenzije širom svijeta dovode ljude u očaj te da trgovci ljudima koriste ljude u nesreći obećanjem boljeg posla ili boljeg načina života.

Napomenula je da online platforme treba kontrolisati naprednijim tehnologijama za zaštitu pojedinaca.

Waly je dodala da vlade, nevladine organizacije i IT kompanije trebaju sarađivati kako bespomoćni ljudi ne bi postali plijen trgovaca.

Djeca se najčešće ekploatišu u svrhu prosjačenja

Gotovo sve potencijalne žrtve trgovine ljudima prošle godine su bila djeca, upozorili su iz organizacije World Wision povodom Svjetskog dana trgovine ljudima. Uputili su apel da građani djeci na ulici ne daju novac. Pravilna reakcija na prosjačenje i sumnju na bilo koji oblik zloupotrebe je prijava policiji.

TRT Balkan