Procjenjuje se da će globalna temperatura ove godine biti oko 1,15 stepeni iznad prosjeka ako se uzme u obzir period 1850.-1900.       Foto: Reuters

Posljednjih osam godina mogle bi biti zabilježene kao najtoplije godine na svijetu zbog sve većeg intenziteta emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Izvještaj Svjetske meteorološke organizacije (WMO) o stanju globalne klime za 2022. godinu rezultat je plenarnih sjednica 27. Konferencije strana Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda (UN) o klimatskim promjenama (COP27), koja se održava od danas do 18. novembra. godine u egipatskom odmaralištu Sharm el-Sheikh na Crvenom moru.

Kako znaci klimatskih promjena postaju sve "dramatičniji", ekstremni toplotni talasi, suše i razorne poplave pogađaju milione i koštaju milijarde dolara, navedeno je u izvještaju.

Procjenjuje se da će globalna temperatura ove godine biti oko 1,15 stepeni iznad prosjeka ako se uzme u obzir period 1850.-1900.

Svjetske emisije stakleničkih plinova, uključujući emisije ugljičnog dioksida, metana i dušikovog oksida, prošle su godine ponovo dostigle rekordne nivoe. Podaci pokazuju da atmosferski nivoi ova tri gasa nastavljaju da rastu ove godine.

Postoji mogućnost da će posljednjih osam godina biti zabilježene kao najtoplije godine na svijetu.

Osim toga, procjenjuje se da je 10-godišnja prosječna temperatura za period 2013-2022 za 1,14 stepeni viša od perioda 1850.-1900.

Porast nivoa mora se udvostručio od 1993. godine zbog porasta temperatura, a od januara 2020. porastao je za oko 10 milimetara, postavljajući rekord ove godine.

Ledeni pokrivač Grenlanda izgubio je masu 26. godinu zaredom, a prvi put u septembru umjesto snijega padala je kiša.

Generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas, u svojoj ocjeni izvještaja, izjavio je da će se rezultati pogoršavati kako se globalno zagrijavanje povećava.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je da planeta šalje signale opasnosti na početku COP27, dodajući da izvještaj odražava "hronični klimatski haos".

Naveo je da se klimatske promjene dešavaju katastrofalnom brzinom i prijete životima na svim kontinentima.

"Posljednjih osam godina bile su najtoplije godine na svijetu, ekstremni toplotni valovi postali su intenzivniji i smrtonosniji, posebno u slabijim društvima. Moramo odgovoriti na ovaj signal opasnosti koji nam šalje svijet poduzimanjem odlučnih i ispravnih akcija", dodao je Guterres.

TRT Balkan / agencije