Cijeli ekosistem se mijenja vrlo, vrlo brzo i mnogo brže nego što su naučnici očekivali do prije nekoliko godina.     Foto: Reuters

Energetska kriza je beznačajna u odnosu na posljedice klimatskih promjena, jer bi one, upozoravaju stručnjaci, mogle uzrokovati štetu od više hiljada milijardi eura.

Direktor Evropske svemirske agencije (ESA) Josef Aschbacher upozorio je da bi ekonomske posljedice toplotnih talasa i jakih suša mogle zasjeniti evropsku energetsku krizu, zbog čega je, prema njegovim riječima, neophodna hitna akcija protiv klimatskih promjena.

"Danas smo veoma zabrinuti zbog energetske krize, i to s pravom. Ali ova kriza je beznačajna u poređenju s posljedicama klimatskih promjena, koje su mnogo veće i s kojima se treba pozabaviti veoma brzo", rekao je Aschbacher.

On je rekao da uzastopni toplotni talasi, uz šumske požare, isušivanje rijeka i porast temperature prema podacima iz svemira, pokazuju da klimatski utjecaji nesumnjivo utječu na poljoprivredu i druge ekonomske sektore.

U prvoj polovini ove godine u Francuskoj je izgorjelo više od 57.200 hektara zemlje, što je šest puta više od prosjeka za cijelu godinu do sada.

Posljednjih sedmica, mreža satelita za posmatranje Copernicus Sentinel-3 zabilježila je ekstremnu površinsku temperaturu koja je dostigla više od 45 stepeni Celzija u Velikoj Britaniji, više od 50 stepeni Celzija u Francuskoj i čak više od 60 stepeni Celzija u Španiji.

"Izgleda prilično loše. Vidjeli smo ekstreme koje do sada nismo vidjeli", rezimirao je ovogodišnje događaje Aschbacher.

U stvarnosti, cijeli ekosistem se mijenja vrlo, vrlo brzo i mnogo brže nego što su naučnici očekivali do prije nekoliko godina, upozorio je i objasnio da je kombinacija suša, požara i intenziteta oluja vidljiv znak klimatskih promjena.

Uz izraženije promjene temperature, vjetrovi također postaju jači i izazivaju jače oluje.

"Tajfuni su mnogo jači nego što su bili u pogledu brzine vjetra, a time i štete", rekao je Aschbacher, koji također odgovara skepticima o klimatskim promjenama koji tvrde da se to uvijek događalo.

"Naravno da smo uvijek imali vremenske fluktuacije, ali nikada u ovim razmjerima do sada. Nema sumnje da je to zbog klimatskih promjena", istakao je.

Također je odbacio tvrdnje kritičara da borba protiv klimatskih promjena zahtijeva mnogo novca i da je zbog toga najviše pogodila siromašne zemlje. Aschbacher odbacuje ove optužbe i upozorava da bi ovogodišnje klimatske promjene mogle prouzrokovati štetu nekoliko hiljada milijardi eura ako ne shvatimo ozbiljno upozorenja koja su nam upućena ove godine.

TRT Balkan / agencije