Jahta “Pangeos” će biti u obliku džinovske kornjače.     Foto: Lazzarini Design Studio

Najnoviji luksuzni brod koji se pojavio na tržištu je “Pangeos” - nazvan po Pangei, superkontinentu koji je postojao prije 200 do 335 miliona godina. A ako vam ovi brojevi djeluju veliki, sačekajte da čujete koliko će dolara biti potrebno za njegovu izgradnju: 8 milijardi dolara (7,8 milijardi eura), prema dizajnerskom studiju Lazzarini.

Cijena ne čudi pored činjenice da će, ako se isfinansira i izgradi, ovo postati najveća plutajuća struktura ikada izgrađena. Prostirat će se na 550 metara (1.800 stopa) u dužinu i 610 metara (2.000 stopa) u širinu.

Na jahti će biti prostora za tržne centre, stambene blokove i parkove te heliodrom.

Kao pravi "plutajući grad", prema riječima dizajnera Pierpaoloa Lazzarinija, jahta će imati prostor za hotele, tržne centre, stambene blokove, parkove, pa čak i luke za manje brodove i heliodrome za letjelice kako bi gosti ‘došli sa stilom’.

Potrebno je i posebno mjesto za njegovu izgradnju, koje trenutno ne postoji. Dizajneri su postavili Saudijsku Arabiju za lokaciju izgradnje. Trebalo bi iskopati jedan kvadratni kilometar mora i izgraditi kružnu branu prije nego što bi izgradnja mogla početi. Dizajneri su odredili prostor u luci kralja Abdulaha, 81 milju sjeverno od Džede, kao idealnu lokaciju.

Podijeljen na blokove poput pravog grada, idejni projekat “Pangeos” ima luku i glavni trg. Područje "gornje školjke", okruženo baštenskim prostorom, služilo bi kao mjesto za slijetanje aviona.

Na jahti će biti prostora za tržne centre, stambene blokove, parkove pa čak i heliodrome.     Foto: Lazzarini Design Studio Others

Ispod stambenog prostora bilo bi 30.000 "ćelija" koje bi održavale strukturu na površini. Podrum bi bio čelični. Mogao bi krstariti brzinom od pet čvorova - iako bi "krila" crpila energiju iz otpora i valova koji se razbijaju o brod. Krov bi imao solarne panele za napajanje jahte.

Umjesto da plovi iz jedne određene luke ili da ima zacrtani plan putovanja, tera-kornjača bi jednostavno krstarila okolo, čineći putovanje odredištem.

Lazzarini se nada da bi izgradnja mogla početi 2033. godine, s vremenom izgradnje osam godina. Ukoliko ga želite vidjeti na vodi, za virtuelni obilazak putem crowfunding kampanje možete kupiti od obične virtualne putničke ulaznice (16 dolara) do virtualnih VIP apartmana (169 dolara), a plaćanje je putem NFT-a. Ali, ako želite da kupite pravi stan, vilu, kuću – taj novac možete staviti na depozit.

TRT Balkan