Jemenski Huti će i dalje gađati brodove uprkos koaliciji koju predvodi SAD

Jemenski Huti će i dalje gađati brodove uprkos koaliciji koju predvodi SAD

Prethodno je SAD najavio operaciju za suzbijanje napada Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru.
Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.      Foto: AA

Jemenski pobunjenici Huti obećali su u utorak da će nastaviti napade na izraelske brodove koji prolaze kroz obližnje vode, uprkos najavi međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) protiv njih u Crvenom moru.

Višerangirani član grupe Huti Mohammad Abdulsalam objavio je na društvenoj mreži X da je cilj napada da se podrže Palestinci dok se suočavaju s izraelskom "agresijom i opsadom" u Gazi.

Dodao je da jemenske operacije nisu izazov za drugu stranu, ali je naglasio da svaka strana koja želi da proširi sukob "mora snositi posljedice svojih akcija".

"Koalicija koju je formirao SAD treba da zaštiti Izrael i militarizaciju (Crvenog) mora bez ikakvog opravdanja, i neće spriječiti Jemen da nastavi svoje legitimne operacije podrške Gazi", rekao je on.

Abdulsalam je dodao:

"Pošto je SAD dozvolio sebi da podrži Izrael... narodi u regionu imaju puni legitimitet da podrže palestinski narod. Jemen je preuzeo na sebe da stane uz palestinsku desnicu."

U ponedjeljak je ministar odbrane Lloyd Austin najavio stvaranje multinacionalne misije pod nazivom Operacija "Prosperity Guardian" za suzbijanje napada Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru.

Austin je taj potez opisao kao "važnu novu multinacionalnu sigurnosnu inicijativu pod kišobranom Združenih mornaričkih snaga i 153. operativne grupe", koja se fokusira na sigurnost u Crvenom moru.

Crveno more je jedan od najčešće korištenih morskih puteva u svijetu za transport nafte i goriva.

​​​​Pobunjenici Huti u Jemenu koji podržavaju Iran značajno su pojačali učešće u trenutnom sukobu u Pojasu Gaze gađajući brodove u južnom Crvenom moru i upozoravajući da će napasti sve izraelske brodove.

TRT Balkan / agencije