Ministarstvo odbrane Španije u utorak je demantovalo tvrdnje Washingtona da će učestvovati u multinacionalnoj misiji koja će patrolirati Crvenim morem.       Foto: Reuters

Ministarstvo odbrane Španije u utorak je demantovalo tvrdnje Washingtona da će učestvovati u multinacionalnoj misiji koja će patrolirati Crvenim morem.

Ministarstvo je navelo da Španija ne može jednostrano donijeti odluku i da je podložna odlukama koje donose Evropska unija i NATO.

Američka administracija objavila je da je uspostavljena multinacionalna misija protiv sve češćih napada Huta na međunarodne brodove u Crvenom moru.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin izjavio je da sve češći napadi Huta u Crvenom moru prijete slobodnom protoku trgovine, "ugrožavaju nedužne mornare i krše međunarodno pravo".

Austin je najavio pokretanje operacije “Prosperity Guardian“ kako bi se pojačala sigurnost brodarstva u južnom Crvenom moru i Adenskom zaljevu.

Osim SAD-a, u misiji su, kako je naveo, Velika Britanija, Bahrein, Kanada, Italija, Francuska, Holandija, Norveška, Sejšeli i Španija.

Situaciji u Španiji je zbunjujuća, budući da je lider opozicije Alberto Nunez Feijo kritikovao premijera Pedra Sancheza jer je, kako tvrdi, angažovao španske trupe u međunarodnoj vojnoj operaciji, a da o tome nije obavijestio parlament.

Ni Sanchez, ni španski ministar odbrane nisu objavili službenu izjavu o operaciji “Prosperity Guardian“.

Pobunjenici Huti u Jemenu, koje podržava Iran, objavili su 12. decembra da su gađali norveški naftni brod koji nije odgovorio na upozorenja i otišao u Izrael.

Britanska pomorska agencija objavila je da su brod i njegova posada koji su gađani u Crvenom moru sigurni.

Huti su značajno pojačali svoje učešće u trenutnom sukobu na Bliskom istoku, gađajući plovila u južnom Crvenom moru i upozoravajući da će napasti sve brodove koji idu za Izrael.

Uprava za Suecki kanal (SCA) saopštila je u nedjelju da je od 19. novembra 55 brodova preusmjereno preko Rta dobre nade u jeku napada na brodove u Crvenom moru.

Izraelska brodarska kompanija ZIM saopštila je prošlog mjeseca da njeni brodovi neće koristiti Suecki kanal u Egiptu, navodeći kao razlog sigurnosnu situaciju u Omanskom i Crvenom moru.

Crveno more je najčešće korištena ruta na svijetu za isporuku nafte i goriva.

Suecki kanal, koji se smatra jednim od najvažnijih plovnih puteva širom svijeta, najkraći je brodski put između Evrope i Azije i jedan je od glavnih izvora strane valute za egipatsku državu.

TRT Balkan / agencije