Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan obratio se na 78. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.      Foto: Reuters

Vlasti Saudijske Arabije pozvale su međunarodnu zajednicu na pravedno rješenje palestinskog pitanja kako bi se zagarantirala sigurnost u regionu Bliskog istoka.

“Sigurnost regije Bliskog istoka zahtijeva ubrzano traženje pravednog i sveobuhvatnog rješenja palestinskog pitanja. Ovo rješenje bi trebalo biti izgrađeno na temelju međunarodnih rezolucija o legitimitetu i Arapske mirovne inicijative, garantirajući pravo palestinskog naroda da uspostavi svoju nezavisnu državu zasnovanu na granicama iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom“, rekao je ministar vanjskih poslova princ Faisal bin Farhan u govoru na 78. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Krovna Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) i Izrael su 1993. godine potpisali sporazum iz Osla, koji je Palestincima dao oblik građanske vladavine. Pregovori, međutim, nisu uspjeli završiti mirovnim sporazumom koji bi doveo do uspostavljanja palestinske države.

Mirovni pregovori između Palestinaca i Izraelaca pod pokroviteljstvom SAD-a propali su u aprilu 2014. godine kada je Tel Aviv odbio zaustaviti izgradnju naselja i osloboditi palestinske zatvorenike zatvorene prije 1993. godine.

Šef saudijske diplomacije Bin Farhan osudio je sve jednostrane akcije, koje se smatraju kršenjem svih međunarodnih normi na Bliskom istoku.

“Ove akcije doprinose potkopavanju regionalnih i međunarodnih mirovnih napora i ometaju puteve političkih rješenja“, dodao je on.

Bin Farhan je to kazao u jeku rastućih spekulacija o potencijalnom sporazumu o normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela uz posredovanje SAD-a.

Rijad insistira da svaki dogovor s Izraelom mora uključivati ​​komponentu koja unapređuje napore za uspostavljanje palestinske države, ustupke koje je Izrael do sada odbijao.

TRT Balkan / agencije