ChatGPT i AI alati uskoro bi se mogli koristiti u učionici onoliko često koliko i digitron.       Foto: Reuters

Umjetna inteligencija bila je nekada mogućnost snova, oslikana u neizvjesnosti, ali puštanjem ChatGPT-a, ljudi su sada primorani priznati vlastiti odnos s neljudskim saputnikom, koji ulazi u njihov i život njihove djece.

Prema obrazovnom istraživanju upotrebe ChatGPT-a u školama Fondacije porodice Walton, nastavnici koriste zabranjenu tehnologiju više od svojih učenika.

U poređenju s 40 posto nastavnika koji sedmično koriste ChatGPT, učenici su izvijestili da ga koriste samo 22 posto.

Ovi rezultati pokazuju zašto bi ChatGPT trebao biti integriran u škole širom svijeta kako bi se poboljšala moć obrazovanja, te kako bi se pružio učenicima personaliziraniji pristup učenju i pomaglo nastavnicima u inovaciji.

Tokom februara 2023. godine, dvije grupe su intervjuirane online u SAD-u: 1.002 nastavnika i 1.000 učenika od 12 do 17 godina.

Pitali su ih o njihovoj upotrebi ChatGPT-a, popularnog chatbota koji ima više od 13 miliona posjetilaca dnevno. Iako ga neki nastavnici koriste sedmično, a 53 posto predviđa povećanje njihove upotrebe kako godina napreduje, školski odbori još nisu odobrili to ponašanje.

U Australiji, brza akcija uvođenja nametnute zabrane ostavila je samo dvije države od potpune zabrane tehnologije u cijeloj zemlji: Novi Južni Wales, Queensland i tasmanianske javne škole zabranile su ChatGPT.

Los Angeles, New York City, Seattle i mnoge države u SAD-u rade na tome da učine isto zbog ljudskih reakcija koje je teško otkriti.

Prema nastavnicima, zabrana upotrebe nije ni potrebna: samo 10 posto nastavnika tvrdilo je da su uhvatili učenike kako koriste ChatGPT bez njihovog odobrenja nasuprot 38 posto koji potiču učenike da ga koriste.

Zvaničnici školskog odbora pretjeruju s negativnim načinom razmišljanja na tehnologiju u učionici: nastavnici (72 posto) i učenici (63 posto) smatraju da je "ChatGPT samo još jedan primjer zašto ne možemo nastaviti raditi po starom načinu u modernim školama." Škole i univerziteti u Južnoj Australiji daju podršku ovom nepopularnom mišljenju davanjem prioriteta predavanjima o odgovornoj upotrebi.

Šef obrazovanja Martin Westwell potvrđuje da su zaštitni zidovi i softver za otkrivanje plagijata dovoljni da spriječe negativne posljedice.

Obrazovanje je moćan alat koji može transformirati putanju nečijeg života, pa zašto namjerno sabotiramo njegove rezultate?

Obrazovanje treba da bude uzdignuto AI alatima poput ChatGPT-a koji mogu revolucionirno unaprijediti arhaične temelje. Uvođenje umjetne inteligencije u učionice donijelo bi više resursa, poboljšalo pristupačnost, povećalo učinkovitost učenika i njihove rezultate.

Bogatstvo znanja bilo bi na dohvat ruke učenika: internetske biblioteke, baze podataka i još mnogo toga bilo bi lako dostupno. Prihvatanje umjetne inteligencije u učionici također bi djeci s invaliditetom ili jezičnim barijerama dalo opipljiva rješenja poput prevođenja i prepoznavanja glasa.

S ChatGPT-om, učenici bi bili izloženi modelima koje mogu ponovno stvoriti i poboljšati. Ova taktika je nešto što već koristim u svom podučavanju prilikom pisanja eseja. Predlošci omogućuju učenicima da kopiraju strukture dok ih nisu dovoljno savladali da nauče naprednije tehnike.

I najvažnije, ChatGpt bi revitalizirao nastavni plan i program i kreativnost kod učenika koji su mrzili učenje. Škola bi postala manje monotona. Pretjerano oslanjanje na tehnologiju više ne bi bio izvediv argument jer računari i umjetna inteligencija potiču učenike da koriste svoju kreativnost i kritički razmišljaju.

ChatGPT i AI moraju biti prepoznati kao već postojeći i koristiti se kako bi pomogli učenicima da otkriju nove načine učenja.

Naprimjer, tekst koji je proizveo ChatGPT mogao bi se jednostavno smatrati drugim tekstom za poređenje i kontrast protiv.

Personalizirane povratne informacije su još jedan aspekt koji bi doprinio mentalnim i emocionalnim prednostima AI u učionici: Odgovornost nastavnika za davanje individualiziranih povratnih informacija više ne bi bilo takav teret. Mašine bi mogle u početku raditi i olakšati radno opterećenje komuniciranjem onoga što svaki učenik treba, a istovremeno omogućujući nastavnicima više vremena za fokus na pružanje učenicima individualiziranih povratnih informacija.

Nastavnici koji koriste ChatGPT završili bi rutinske zadatke poput ocjenjivanja i planiranja lekcija učinkovitije. Veliko partnerstvo moglo bi rezultirati stvaranjem jedinstvenog alata za sljedeću generaciju.

Protivnici bi mogli spomenuti probleme s privatnošću i moguće pristrasnosti iz skupova podataka, ali ovi alati neće biti uobičajeni u učionicama u nastavku, osim ako određene škole ne predlože inicijative.

Što se tiče zabrinutosti zbog privatnosti, podaci o učenicima su već u sistemima osjetljivim na kršenje kibernetičke sigurnosti. Prije nego što kritikuju upotrebu ChatGPT-a, institucije bi prvo trebale očistiti svoje osrednje IT odjele.

Čak i ako škole rade na ovom dodatku, birokratija se kreće dovoljno polako da će se u međuvremenu ostvariti značajna poboljšanja. Tehnologija je dobra umjereno kao i sve drugo, bez obzira u čijim je rukama.

Ono što je važno je jačanje mjera za razumijevanje onoga šta je odgovorna tehnologija. Uključujući ChatGPT i druge AI alate u učionicu, prihvatili bismo tehnologiju koju ćemo uskoro koristiti onoliko često koliko i digitron.

Ispravna implementacija dala bi svakom učeniku veću kvalitetu obrazovanja i iskorjenjivanje nedosljednosti koje rezultiraju nejednakim mogućnostima.

Djeca širom svijeta imala bi pristup doživljajnom iskustvu učenja koje je u skladu s modernim vremenima.

ChatGPT i alati umjetne inteligencije dali bi nam pouzdan okvir za koji ne trebaju slobodni dani i koji mogu izdržati pritisak u podržavanju najugroženije populacije jedne zemlje.

TRT Balkan