Demokratizacija istraživanja svemira sada je u punom zamahu jer razvijene zemlje u Aziji i Africi poboljšavaju svoje svemirske kapacitete putem bilateralnih sporazuma.       Foto: TRT World

Istraživanje svemira više nije isključivo domen supersila. To je oduvijek bilo globalno zajedničko dobro, a to globalno zajedničko dobro trenutno istražuju druge zemlje u razvoju s potencijalom da promijene prirodu svemira.

Demokratizacija istraživanja svemira sada je u punom zamahu jer razvijene zemlje u Aziji i Africi poboljšavaju svoje svemirske kapacitete putem bilateralnih sporazuma. Indija, Pakistan, Turkiye i centralnoazijske turkijske države ulažu u svemirske tehnologije, sarađuju na svemirskim inicijativama, pa čak i grade objekte za lansiranje. Afrika strmoglavo roni u svemirsku trku.

Glavna pokretačka snaga učešća afričkih država je postizanje socioekonomskih i ekoloških ciljeva. Uz pomoć SAD-a i Kine afričke vlade unapređuju svoje svemirske kapacitete i kreću se ka tome da postanu manje ovisne o stranoj tehnologiji. Egipat je izgradio čitav pogon za proizvodnju, instalaciju i testiranje satelita uz kinesku pomoć, postavljajući temelje za nacionalnu aviosvemirsku industriju.

Sudan je uspješno lansirao svoj prvi satelit za naučni eksperiment, a Alžir se sprema da lansira svoj prvi komercijalni satelit. Kina je također proširila sposobnost globalne usluge svog BeiDou sistema za pozicioniranje uspostavljanjem prvog prekomorskog BeiDou centra u Tunisu.

Južna Afrika i Alžir grade stanice sličnog izgleda. Međutim, Nigerija i Ruanda su bile prve afričke nacije koje su ratificirale sporazum Artemis. Vlada SAD-a je potpisala ovaj sporazum uz podršku još 23 zemlje kako bi promovirala mirno istraživanje svemira.

Američka komercijalna kompanija SpaceX pomogla je Južnoj Africi da lansira svoj satelit pomoću rakete Falcon 9. Afričke zemlje su 30. januara 2023. osnovale Afričku svemirsku agenciju kako bi unaprijedile istraživanje svemira na kontinentu. Organizacija će djelovati kao centar za predstojeću saradnju između afričkih svemirskih agencija.

Koordinacija i implementacija afričke svemirske politike su temeljne dužnosti ove svemirske agencije. Centralnoazijske turkijske države su povezane i svjesne strahopoštovanja prema svemiru jer su bile dio starog Sovjetskog Saveza. U cilju rasta u svemirskoj industriji, tri zemlje - Azerbejdžan, Turkmenistan i Kazahstan - imaju svaka svoje svemirske agencije i privatne firme. Ove tri nacije posjeduju jedanaest funkcionalnih satelita.

Kazahstan je tehnološki najnapredniji od svih. Uspješno je razvio nanosatelite i spreman je ponuditi ovu uslugu drugim zemljama. Naprimjer, Kazahstan sarađuje s Mongolijom i Uzbekistanom na razvoju orbitalne flote. Pored unapređenja svemirske tehnologije, Kazahstan aktivno podržava međunarodnu saradnju.

U međuvremenu, Turkiye igra aktivnu ulogu zbog svoje brze saradnje s međunarodnim svemirskim agencijama na lansiranju i razvoju vlastitih satelita.

Najnoviji uspjeh turske vlade vezan je za svemirske tehnologije, uključujući turski GPS, poboljšanja kompjuterskih kamera, četiri mjesta za lansiranje satelita i satelite Gokturk 3 visoke rezolucije. Turska svemirska agencija (TUA) izradila je desetogodišnji strateški plan s deset ciljeva za ulazak u svemirsku trku.

Ovi ciljevi uključuju slanje prvog čovjeka iz Turkiye u svemir, uspostavljanje prvog posmatračkog satelita i dolazak na Mjesec. Najkritičniji cilj je stvoriti regionalni sistem pozicioniranja i mjerenja vremena. Turkiye je potpisala brojne bilateralne sporazume s drugim zemljama u razvoju.

Komisija za istraživanje svemira i gornje atmosfere (SUPARCO) Pakistana i turska avioindustrija potpisali su sporazum o suradnji na razvoju satelitskih i svemirskih projekata. Pored potpisivanja Memoranduma o razumijevanju o svemirskim i satelitskim sistemima sa El Salvadorom, Turkiye je potpisala svoj prvi ugovor o izvozu satelita s jednom argentinskom kompanijom.

O mirnom korištenju svemira, svemirske nauke, tehnologije i aplikacija, Turkiye i UAE su također potpisali dokument. Uz partnerstvo s državnim akterima, Turkiye je sarađivala s privatnim kompanijama kao što je SpaceX na proizvodnji raketa i druge tehnologije za istraživanje svemira. SpaceX je lansirao satelit Turksat 5A 2021.

Prvi mini satelit u Turkiye, Grizu-263A, koji je kreirao svemirski tim Grizu-263 s Univerziteta Bulent Ecevit u provinciji Zonguldak, također je lansiran 2022. na raketi Falcon 9 od SpaceX-a. Kako bi obučila i pružila letove za turske svemirske putnike, turska vlada je potpisala ugovor s Axiom Spaceom, komercijalnom svemirskom infrastrukturnom korporacijom sa sjedištem u SAD-u koja obavlja privatna putovanja do Međunarodne svemirske stanice.

Gledajući prema Južnoj Aziji, indijska svemirska vizija je u osnovi zasnovana na saradnji u svemiru. Njihov glavni cilj je saradnja sa zemljama u razvoju kako bi zamijenili međunarodnu svemirsku stanicu nečim sličnim. Indija ima više od 230 sporazuma sa 60 zemalja i pet međunarodnih organizacija, uključujući sve, od izgradnje satelita do izgradnje kapaciteta. Indija je 26. januara sarađivala s Egiptom u svemirskoj industriji, nudeći strateške mogućnosti.

Indija uključuje privatni sektor u svemirski kako bi ostvarila svoje dugoročne ciljeve, slično onome što su učinili Kina i SAD. Ovo će Indiju pozicionirati kao značajno novo tržište satelitskog interneta s potencijalnim godišnjim poticajem prihoda od milijardu dolara. Kada je riječ o rastućem svemirskom sektoru u regiji, Indija proširuje svoje aviokapacitete kako bi podržala rast azijskih zemalja.

Za Pakistan, koji je postao prva južnoazijska i muslimanska zemlja koja je ušla u svemirsku trku 1962. godine, napredovanje je zaustavljeno zbog nedostatka istraživanja, tehnologije i političke volje. Danas je sposobnost proizvodnje i postavljanja domaćih satelita primarni cilj pakistanske svemirske vizije 2040. Kini je potrebno tržište za njeno rastuće znanje o svemiru, a Pakistanu je potrebna pomoć da uspostavi svoju svemirsku industriju. Ova saradnja ima potencijal da poboljša njihovo ionako snažno prijateljstvo.

Osim Turkiye, Pakistan također ima partnerstvo s Tajlandom i UAE za proizvodnju satelita i druge svemirske tehnologije. Jedan od trenutnih velikih problema Pakistana je nedostatak finansiranja, ali saradnja u svemirskoj industriji s gore navedenim državama može biti veoma korisna.

Kineski napori da proširi svemirsku saradnju s Pakistanom uključuju izgradnju svemirskog centra i lansiranje dodatnih pakistanskih satelita. Zemlje u razvoju su više zainteresovane za kooperativna okruženja kako bi proširile svoje civilno-vojne svemirske kapacitete. Nasuprot tome, postojeće supersile se fokusiraju na razvoj antibalističkog oružja i svemirskog odvraćanja kako bi zaštitile svoju svemirsku imovinu.

Priroda astropolitike se više mijenja u pravcu saradnje kao rezultat ovog nesvjesnog sklapanja saveza u svemirskom sektoru. Ovo će na kraju smanjiti oslanjanje zemalja u razvoju na američke svemirske kapacitete, jer zemlje u razvoju unapređuju globalnu svemirsku ekonomiju u oblastima kao što su istraživanje svemira, mini sateliti, izgradnja svemirskih stanica i tehnologija vezana za svemir.

Nadalje, pitanje svemirskih pukotina i međunarodnog svemirskog prava bit će pažljivo razmotreno kako bi se popunile praznine u Ugovoru o Mjesecu, Sporazumu o svemiru i drugim sporazumima na nacionalnom nivou.

Napomena: Mišljenja izražena u ovom članku su autorova i ne odražavaju nužno uređivačku politiku TRT Balkan.

TRT World