Mjesecima unazad, intenzivirano u danima uoči Mundijala 2022, pojedini su osporavali domaćinske sposobnosti Katara. U svakom aspektu. Pa i kulturološkom.     Foto: Reuters

Piše: Bakir Tiro

Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru, prvo organizovano ikada na bliskoistočnom tlu, poslije nekoliko takmičarskih dana pokazalo se (za sada) dobrom pričom.


Odluka Svjetske fudbalske asocijacije (FIFA) da šampionat povjeri maloj i bogatoj zemlji mogla bi u konačnici završiti jedinstvenim i pozitivnim sloganom – fudbal za cijelu planetu. Zaista.

Mjesecima unazad, intenzivirano u danima uoči Mundijala 2022, pojedini su osporavali domaćinske sposobnosti Katara. U svakom aspektu. Pa i kulturološkom.

Moderna infrastruktura i sigurnost

Ipak, sjajnim porukama sa spektakularnog otvaranja, ali i nakon prvog sudijskog zvižduka, predrasude su se raspršile kao kula od karata.

Utakmice se igraju na briljantnim, u svijetu jedinstvenim klimatiziranim stadionima, od kojih će pojedini poslije Svjetskog prvenstva biti razmontirani, a moderna infrastruktura donirana manje razvijenim zemljama. Humani gest i opet kristalno jasno – fudbal za cijelu planetu.

Šampionat se odvija u gotovo pa besprijekornom sigurnosnom okruženju i pored činjenice da su navijači (među kojima ima i huligana) čak 32 nacionalna tima koncentrisani na veoma malom prostoru. Osim manjih čarki Meksikanaca i Argentinaca, koje je tamošnja policija brzo riješila, većih problema nije bilo. Ko god je s ovdašnjih prostora ovih dana pohodio Katar radi najvažnije sporedne stvari na svijetu, rekao je isto:

“Osjećam se sigurno.”

To je nešto što na minulim mundijalima u Južnoafričkoj Republici, Brazilu i Rusiji nije bio slučaj. Međutim, Katar je za sada uspio dobiti najvišu ocjenu i za taj veoma bitan organizacijski segment.

Svjetska fudbalska asocijacija i Katarani pronašli su kompromis i u najosjetljivijim stvarima vezanim za njihovu kulturu, običaje, tradiciju pa i na taj način pokazali kako je fudbal moćno sredstvo uz pomoć kojeg ljudi na Zemlji mogu i trebaju poštovati jedni druge i biti koliko je god moguće jedinstveni u određenim razlikama.

Bez pirotehnike, porodice na tribinama

Atmosfera na stadionima nije ništa manje vatrena nego li na prethodnim prvenstvima. Posebno je odlično i to što pirotehnike uopšte nije bilo. Domicilno stanovništvo dobro se zabavlja s ljudima pristiglim sa svih kontinenata.

Interesantno je i da je u dosadašnjem toku šampionata na stadionima viđeno i mnogo porodica što se, također, može pripisati dobroj organizaciji, odnosno prilagođenim uslovima na tribinama upravo onim najmlađima. Fudbal za cijelu planetu.

Vidjeli smo i da domaćini nemaju baš nešto kvalitetnu reprezentaciju. Katar je takmičenje završio u grupnoj fazi. Dostojno su se borili shodno svojim mogućnostima i igračkim sposobnostima. Ni tu im se ništa ne može prigovoriti. Bili su dostojanstveni u porazima, što je viteštvo, odlika (i u sportu) velikih.

Svjetsko prvenstvo u Kataru tako je, ispostavilo se, postalo i svojevrsna prilika za razbijanje svih vrsta stereotipa o arapskom društvu kao ”zatvorenom i odsječenom”.


Sve manja razlika


O tome svjedoče i dosadašnje reakcije s Balkana, odnosno navijača Srbije i Hrvatske na tekućem Mundijalu.

”Lijepo”, ”sigurno”, „svi smo dobrodošli”, ”ovdje imamo sve”, ”ovo je život” − samo su neki od brojnih komentara Srba i Hrvata koji se nadaju da će njihovi nacionalni timovi ostati što duže na toplom katarskom teritoriju.

I još jedna dobra strana Mundijala, koji će po procjenama FIFA-e putem TV ekrana gledati pet milijardi ljudi, jeste i to što se u takmičarskom smislu definitivno smanjuje razlika u kvalitetu evropskih i južnoameričkih reprezentacija u odnosu na ostatak svijeta.

Fudbal za cijelu planetu. Zaista.


Napomena: Stavovi izraženi od strane autora ne odražavaju nužno mišljenja, gledišta i uređivačku politiku kompanije TRT World.