Film je snimljen uz podršku Ukrajinske državne filmske agencije i Generalnog direktorata za kinematografiju Ministarstva kulture i turizma Turkiye te TRT-a.     Foto: AA

Na 28. Sarajevo Film Festivalu (SFF) u petak navečer u Narodnom pozorištu održana je ceremonija dodjele nagrada, a Srce Sarajeva u kategoriji za najbolju režiju dobili su Maryina Er Gorbach i film ”Klondike“.

Gorbach je tom prilikom kazala kako je bilo važno prikazati film u Sarajevu, jer je “ovo veoma posebno mjesto za sve Ukrajince i jer je važno vidjeti kako je život moguć nakon rata“.

”Ovo je grad prepun energije. Molimo se za Ukrajinu i mir. Hvala publici u Sarajevu na smijehu. Ovo jeste drama, ali drama koja je život. Nadam se da će 'Klondike' doći u kina u Sarajevu i Bosni i Hercegovini čim prije“, rekla je Gorbach.

Film je snimljen uz podršku Ukrajinske državne filmske agencije i Generalnog direktorata za kinematografiju Ministarstva kulture i turizma Turkiye te Turske radio-televizije (TRT).

Režiserka je na dodjeli kazala kako je ovo poseban trenutak i kako je Sarajevo odlično za film.

U filmu "Klondike" glavne uloge igraju Oksana Cherkashyna, Sergey Shadrin i Oleg Shcherbina.

Radnja filma odvija se 2014. godine, kada Irka i Tolik, koji očekuju uskoro rođenje djeteta, žive u Donjecku, regiji u istočnoj Ukrajini nedaleko od granice sa Rusijom, oko kojeg su se vodile borbe u prvim danima rata u Donbasu. Njihovo nervozno iščekivanje rođenja prvog djeteta nasilno prekida rastuća napetost usred rušenja aviona MH17 nedaleko od njihovog sela.

Dok Tolikovi prijatelji separatisti očekuju da se on pridruži njihovim naporima, Irkin brat je bijesan jer sumnja da su njih dvoje izdali Ukrajinu. Irka odbija da bude evakuisana čak i nakon što vojska okupira selo i pokušava izmiriti svoga brata i svoga muža tako što ih zamoli da zajedno renoviraju njihovu bombardovanu kuću.

Sarajevo Film Festival, koji je počeo 12. augusta, završen je u petak dodjelom nagrada u Narodnom pozorištu.

TRT Balkan / agencije