Film upečatljivo donosi publici destruktivno lice i golgote rata.     Foto: TRT World

Epizoda “Ukrajinski ratni dnevnici“, snimljena u Ukrajini u okviru nagrađivanog dokumentarnog serijala “Off the Grid“, koju je pripremio turski kanal TRT World, postigla je veliki međunarodni uspjeh ulaskom u finale izbora za prestižnu nagradu Emmy.

Iz TRT-a su saopćili da je dokumentarac, koji govori o iskustvima civila u jeku rata između Rusije i Ukrajine, ušao u najuži izbor u kategoriji “Novosti i aktuelnosti“ 44. međunarodne dodjele nagrada Emmy, koju dodjeljuje Međunarodna akademija televizijskih umjetnosti i nauke.

Rivali turskom dokumentarcu u finalu izbora za nagradu Emmy su dokumentarni filmovi iz Engleske, Brazila i Izraela.

Nagrade kategorije “Novosti i aktuelnosti“ 44. međunarodne dodjele Emmy nagrada bit će uručene na ceremoniji koja će se održati u New Yorku 27. septembra, uz učešće vodećih imena iz svijeta televizije.

TRT-ov dokumentarac snimljen je u Ukrajini. Autori su Mouhssine Ennaimi i Alexandre Pauliat, a snimatelj je Hakan Hocaoglu. Upečatljivo donosi publici destruktivno lice i golgote rata.

Generalni direktor TRT-a Mehmet Zahid Sobaci kazao je da je njihova vizija da svojim emisijama na stranim jezicima stvore snažan uticaj u međunarodnoj areni.

“Pratimo dešavanja kako u dalekim regijama, tako i neposredno pored nas, i na dnevni red stavljamo mnoga pitanja koja svijet često ignorira. Iz tog razloga, TRT World izvještava o ratu u Ukrajini, posebno o civilima. Za nas nije iznenađenje da je Off the Grid nominiran za Međunarodnu nagradu Emmy“, naveo je Sobaci u saopćenju.

Zamjenik generalnog direktora TRT-a zadužen za međunarodne emisije, Omer Faruk Tanriverdi, rekao je da je ova nominacija za Emmyja dokaz tačke koju je TRT World dostigao na međunarodnoj sceni.

TRT Balkan / agencije