Serija “Bijeli lotos” dobila je nagradu za najbolju mini seriju.      Foto: AP

HBO-ova serija “Nasljeđe” s Brianom Coxom u ulozi patrijarha porodice koja se bori za kontrolu nad medijskom dinastijom, bila je i favorit je za glavnu nagradu. U konkurenciji za najbolju dramu bile su serije, među ostalima, i serije “Igra lignje”, “Nazovi Soula”, “Euforija”.
Serija “Bijeli lotos” čija se radnja vrti oko bogatih gostiju i radnika luksuznog odmarališta koji ih dvore, dobila je nagradu za najbolju mini seriju.
Serija “Ted Lasso” dobila je nagradu za najbolju komediju drugu godinu zaredom, a njene glavne zvijezde Jason Sudeikis i Brett Goldstein drugi put su proglašeni najboljim glumcem u komediji i najboljim sporednim glumcem.
Južnokorejski glumac Lee Jung-jae novo je lice na popisu nagrađenih, a dobio je Emmyja za najboljeg dramskog glumca za ulogu u globalno popularnoj seriji “Igra lignje”. Time je postao prvi južnokorejski glumac koji je dobio tu prestižnu nagradu, a da je riječ o ulozi u seriji koja nije na engleskom.
I Hwang Dong-hyuk, koji je producirao, napisao i režirao seriju “Igre lignje”, globalnu senzaciju o preživljavanju, nagrađen je Emmyjem za najboljeg redatelja dramske serije.
Nagradu za najbolju glumicu u komediji dobila je Jean Smart za ulogu u seriji “Komičari”, a Zendaya je proglašena najboljom dramskom glumicom za ulogu u seriji “Euforija”.

Američke nagrade Emmy dodjeljuju se za najbolja televizijska ostvarenja i smatraju se ekvivalentom prestižnog Oscara.

HINA