Altun je rekao da se nada da će nova serija značajno doprinijeti turskoj industriji popularne kulture, kulturnom naslijeđu i izdavačkom životu.                Foto: AA

Šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turkiye Fahrettin Altun izjavio je da je globalna potražnja za turskim televizijskim serijama porasla za 183 posto u posljednje tri godine.

"Danas skoro milijardu ljudi širom svijeta gleda turske serije, a to je vrlo važan faktor. Zaista, kada to gledamo iz ove perspektive, suočavamo se s pravim uspjehom", rekao je Altun na svečanoj promociji nove TRT-ove serije "Mehmed: Sultan osvajačkih pohoda".

On je u obraćanju na svečanosti u Kongresnom centru Halic u Istanbulu kazao da je ta serija veliki projekat i značajna investicija.

Altun je rekao da se nada da će nova serija značajno doprinijeti turskoj industriji popularne kulture, kulturnom naslijeđu i izdavačkom životu.

Naglasio je da se serija fokusira na dostignuća sultana Mehmeda Fatiha, posebno na osvajanje Istanbula i da ga prikazuje kao vladara koji je transformirao i institucionalizirao Osmansko carstvo.

"Nedavni rast i ulaganja u turske serije i kinematografiju doprinijeli su turskom brendu", rekao je on.

Na svečanosti je govorio i generalni direktor TRT-a Zahid Sobaci.

Nastupio je Mehter bend, a Altun i gosti pogledali su prvu epizodu serije.

TRT Balkan / agencije