Takmičenje koje je startalo 1975. godine, do danas je ostalo vodeća „platforma“ za umjetnike iz svih krajeva svijeta koji nas uvode u minijaturni svijet koji nije vidljiv golim okom.     Foto: nikonsmallworld.com

Takmičenje koje je startalo 1975. godine, do danas je ostalo vodeća „platforma“ za umjetnike iz svih krajeva svijeta koji nas uvode u minijaturni svijet koji nije vidljiv golim okom.

Takmičenje u mikrofotografiji otvoreno je za sve zainteresirane za mikroskopiju i fotografiju. Videotakmičenje pod nazivom “Mali svijet u pokretu” obuhvata bilo koji film ili digitalnu ubrzanu fotografiju snimljenu mikroskopom.

Ovogodišnja nagrada za prvo mjesto dodijeljena je Grigoriiju Timinu, pod mentorstvom dr. Michela Milinkovitcha s Univerziteta u Ženevi, za sliku embrionalne ruke madagaskarskog divovskog gekona. Spajajući tehnologiju snimanja i umjetničku kreativnost, Timin je upotrijebio mikroskopiju visoke rezolucije i spajanje slika.

“Embrionalna šaka duga je oko 3 mm, što je ogroman uzorak za mikroskopiju visoke rezolucije. Skeniranje se sastoji od 300 pločica, od kojih svaka sadrži blizu 250 optičkih odjeljaka, što rezultira višednevnim prikupljanjem podataka", ističe Timin.

Ovogodišnja nagrada za prvo mjesto dodijeljena je Grigoriiju Timinu, pod mentorstvom dr. Michela Milinkovitcha s Univerziteta u Ženevi, za sliku embrionalne ruke madagaskarskog divovskog gekona.     Foto: nikonsmallworld.com

Višedecenijsko takmičenje

S obzirom na to da se “Nikonov mali svijet” održava dugi niz godina, u nastavku ćemo vam prikazati pojedine fotografije koje su ispisivale historiju ovog takmičenja.

Prošle godine nagrada za najbolju mikrofotografiju otišla je u ruke Jasona Kirka koji je svijetu predstavio sliku trihoma, stomata i žila lišća južnog živog hrasta. Korištenjem različitih tehnika osvjetljenja i alata za dizajn, Jasonova konačna slika je primjer dinamičnog odnosa između tehnologije slikanja i umjetničke kreativnosti. Koristeći prilagođeni mikroskopski sistem koji kombinira propuštenu svjetlost filtriranu u boji s difuzno reflektiranom svjetlošću, Jason je snimio blizu 200 pojedinačnih slika lista i složio ih zajedno kako bi stvorio zadivljujuću sliku.


Slika koja je osvojila prvo mjesto na Nikonovom takmičenju za mikrofotografiju “Small World 2020” dorzalni je prikaz glave ribe s fluorescentno "označenim" kosturom - ljuskama (plavo) i limfnim sistemom (narandžasto), snimljen konfokalnom mikroskopijom i tehnikom poznatom kao “image stacking”. Autor Daniel Castranova spojio je više od 350 pojedinačnih slika kako bi napravio ovaj jedinstveni vizual. Slika je dobivena korištenjem konfokalnog diska koji se okreće, spajajući zajedno projekcije maksimalnog intenziteta tri odvojena skupa slika Z, kako bi se dobila konačna rekonstruirana slika.


Za mikroskopsku tehničarku Teresu Zgodu i univerzitetsku diplomanticu Teresu Kugler, mikroskopija je disciplina koja im omogućava spajanje dvostrukih strasti, umjetnosti i nauke. Pobjednička slika 2019. primjer je toga, a prikazuje šareni embrij kornjače snimljen kombinacijom fluorescencije i stereomikroskopije. “Mikroskopija nam omogućava bolji uvid u male stvari u životu, odnosno omogućava da se bavimo naukom sa svrhom”, ističe ovaj dvojac.


Iako je takmičenje svjetski poznato i priznato, dobitnicima nagrada uručuju se poprilično niski novčani iznosi. Naime, glavna nagrada iznosi 3.000 dolara, a dodjeljuje je ocjenjivački sud koji se sastoji od stručnjaka iz oblasti fotografisanja i nauke. Zanimljivo je da takmičari tokom kreiranja fotografija nisu dužni koristiti Nikonovu opremu.


TRT Balkan