Tradicija datira još iz 18. vijeka     Foto: Reuters

Ljudske kule, ili 'kasteli', dodani su na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2010. godine kao "sastavni dio (katalonskog) kulturnog identiteta".

Tradicija datira još iz 18. vijeka, kada su ljudi prvi put počeli da grade ljudske kule u katalonskom gradu Valls.

Na događaju koji se održava u Taragoni svake dvije godine, timovi 'castelera' se takmiče u izgradnji najvišeg i najkomplikovanijeg tornja, stojeći jedan drugome na ramenima.

Tim iz Vilafrance je pobijedio 40 drugih grupa, zauzeo prvo mjesto i osvojio nagradu od 16.000 eura (15.679 dolara) na takmičenju koje se održava svake dvije godine.

Njihov toranj dostigao je 10 nivoa visine - blizu 13 metara - a kombinacija visine i vještine, uključujući sigurno spuštanje, donijela im je najviše bodova.

Najmlađi i najspretniji članovi tima - noseći zaštitnu kacigu - penjali su se po leđima i ramenima svojih saigrača do vrha.

"Bez djece ne bi bilo kastela", rekla je za Reuters sportska psihologinja Anna Jordand, 30, šefica dječijeg Ceballuts tima.

"Oni su dječaci i djevojčice koji moraju da se popnu na vrh, moraju koordinirati dvorce, a to je suštinski dio."

Prvo takmičenje kastela u ringu za bikove u Taragoni održano je 1932. godine, a takmičenje se održava svake druge godine od 1970.

TRT Balkan / agencije