Prema tom istraživanju, kontinuirani rast očekivanog životnog veka posledica je mera u javnom zdravstvu koje su dovele do efikasnog lečenja kardiovaskularnih bolesti, korone i niza drugih zaraznih bolesti.     Foto: Getty images

U tom medicinskom časopisu se navodi da će do 2050. godine očekivani životni vek muškaraca biti povećan za 4,9 godina na 76 godina, a žena za 4,3 godine na 80,5 godina.

U studiji, koju je sačinio Institut za javno zdravlje koji se bavi globalnom zdravstvenom statistikom, a nalazi se na Univerzitetu Vašington u Sijetlu u SAD, ističe se da će očekivani životni vek rasti brže u regionima koji trenutno imaju relativno nizak životni vek, kao što je podsaharska Afrika.

Prema tom istraživanju, kontinuirani rast očekivanog životnog veka posledica je mera u javnom zdravstvu koje su dovele do efikasnog lečenja kardiovaskularnih bolesti, korone i niza drugih zaraznih bolesti.

Istovremeno, naučnici naglašavaju da će neinfektivne bolesti više ometati rast očekivanog životnog veka u budućnosti nego zarazne, navodeći kao primer kardiovaskularne bolesti, kancer, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i dijabetes, preneo je sajt Medical press.

Tanjug