Zdravstveni stručnjaci se sve više uvjeravaju u ideju “terapije putovanjem”.     Foto: Reuters

Ovaj koncept “terapije putovanjem“ podržava nedavno australijsko istraživanje koje povezuje iskustva putovanja s nekim od terapija koje stručnjaci preporučuju osobama s problemima mentalnog zdravlja kao što je demencija.

Zdravstveni stručnjaci se sve više uvjeravaju u ideju “terapije putovanjem” i stvarne koristi koje turizam može donijeti našem mentalnom zdravlju.

U studiji Univerziteta Edith Cowan (ECU) u Australiji, koju su zajednički proveli stručnjaci za turizam i zdravlje, navodi se da, iako su odmori vrijeme dokolice, oni mogu imati i terapeutski aspekt. Već je bilo poznato da sama rezervacija godišnjeg odmora popravlja raspoloženje, kao što je istraživanje Univerziteta u Cornwallu pokazalo prije mnogo godina.

"Medicinski stručnjaci mogu preporučiti tretmane protiv demencije kao što su muzička terapija, vježbanje, kognitivna stimulacija, terapija reminiscencije, senzorna stimulacija i prilagođavanje pacijentovom vremenu obroka i okruženju", rekla je vodeća istraživačica dr. Jun Wen.

“Svi ovi elementi često su prisutni i tokom odmora.”

U istraživanju se navodi da odlazak na odmor omogućava da promijenite okruženje i doživite nova iskustva, što rezultira kognitivnom i senzornom stimulacijom. Osim toga, turisti provode više vremena na otvorenom, što im omogućava da prikupe vitamin D i serotonin, u hladnoj ili toploj zemlji.

Također, na odmoru se više bavimo fizičkim aktivnostima, posebno šetanjem. Obroci su povezani s trenucima druženja s drugim ljudima, što "pozitivno utječe na prehrambeno ponašanje pacijenata s demencijom", smatra dr. Wen.

Sva ova iskustva se kombiniraju kako bi predstavljala “holističko turističko iskustvo“.

Nakon dvije godine koje je obilježila pandemija COVID-19, “ovo je pravo vrijeme da se utvrdi uloga turizma u javnom zdravstvu – i to ne samo za zdrave turiste već i za ranjive grupe”, zaključuje dr. Wen.

TRT Balkan